200 professionals sanitaris de la Ribera reben formació contra la violència de génere

0
629

 

  • Les sessions han comptat amb l’experiència de membres de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte, així com de treballadores i educadores socials, agents d’igualtat i mediadores interculturals

 

  • Al personal sanitari se li ha conscienciat, també, sobre la importància del protocol d’actuació davant casos de violència de gènere i l’aplicació informàtica SIVIO de la Conselleria de Sanitat

 

                          

Prop de 200 professionals dels centres d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera han assistit a sessions de formació i conscienciació sobre violència de gènere en l’últim mes. A les sessions, impartides en col·laboració amb els professionals del Centre de Salut Pública d’Alzira, s’ha recordat al personal sanitari el concepte i tipus de violència, així com el paper assistencial que exerceixen en l’abordatge de la violència masclista. De la mateixa manera, se’ls ha informat dels recursos que hi ha a la comarca per lluitar contra la violència de gènere. En este sentit, les sessions han comptat amb la col·laboració i l’experiència tant de membres de les Unitats de Família i Dona (UFAM, en les seues segles en castellà) de la Policia Nacional, de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte i de la Guàrdia Civil, així com d’agents d’igualtat, treballadores socials, educadores socials i mediadores interculturals. Així mateix, s’ha conscienciat els assistents a les sessions sobre la utilització de l’aplicació informàtica SIVIO de la Conselleria de Sanitat, una eina de detecció i actuació contra la violència de gènere que guia el personal sanitari mitjançant qüestionaris i ajudes, posant a disposició dels professionals una lògica que facilita la presa de decisions davant d’estos casos. Segons ha destacat la responsable de la Unitat d’Igualtat del Departament de Salut de la Ribera, Lola Oltra, «és fonamental realitzar una recerca activa des dels mateixos centres sanitaris per detectar aquells casos de dones maltractades física i/o psicològicament que tenen por a cercar ajuda. «Per este motiu, la formació del personal sanitari en matèria de violència de gènere és essencial per a la detecció precoç de possibles casos de maltractament», ha afirmat Oltra.

 

Protocol de cribratge de violència de gènere L’objectiu del protocol de cribratge és fomentar la detecció precoç de casos de violència de gènere en dones majors de 14 anys ateses en centres de salut, així com en xiquets que es deriven o detecten en Pediatria per violència domèstica. Després de la detecció d’un cas positiu, els professionals sanitaris dels centres de salut i serveis d’urgències hospitalàries, activen els protocols especialitzats amb què compta l’Administració per protegir les víctimes; és a dir, el Centre Dona 24 hores, els Serveis Socials, la Policia i la Guàrdia Civil. Les sessions realitzades amb el personal d’Atenció Primària de la Ribera és una més de les accions que el Departament de Salut està duent a terme entre tots els seus professionals amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a tots els nivells assistencials, del paper que l’àmbit sanitari exerceix en la lluita contra la violència de gènere.