La Diputació enceta les obres de connexió del renovat pont de Fortaleny

0
783
  • Aquesta actuació de l’àrea de Carreteres, que compta amb un pressupost superior als 70.000 euros, donarà començament la setmana que ve i servirà per a posar en servei el pont
  • Pablo Seguí destaca l’interès de la Corporació per recuperar aquesta emblemàtica infraestructura i posar-la en ús com a part d’un itinerari ciclopeatonal a fi de garantir la seua conservació

La Diputació de València executarà a partir de la setmana que ve la connexió ciclopeatonal del pont d’Alfonso XIII de Fortaleny amb diferents vies de la comarca de la Ribera, després d’haver completat la rehabilitació del mateix.

L’obra de rehabilitació del pont, que ha sigut finalitzada amb un import proper al milió d’euros, conclourà ara amb la connexió ciclopeatonal provisional del pont d’Alfonso XIII amb el camí de la mota del marge esquerre del riu Xúquer, possibilitant la interconnexió de tots dos marges del riu, una petició que demanden veïnes i veïns per a poder fer ús del pont.

L’obra, emblema de l’enginyeria civil de principis del segle XIX, s’ha convertit en un signe d’identitat per a aquest municipi de la Ribera Baixa, que prompte podrà tornar a ser utilitzat pels veïns i veïnes de la comarca gràcies a la seua reconversió en un itinerari ciclopeatonal.

Per a Seguí, aquesta infraestructura és una instal·lació singular i representativa del patrimoni valencià que “gràcies a la seua rehabilitació servirà per a l’ús i gaudi de tots els veïns”. La reconversió d’aquest pont en un nou itinerari ciclopeatonal “atraurà nous visitants a la Ribera”, ha declarat el diputat de Carreteres.

Sobre el projecte

L’estructura del Puente Alfonso XIII està formada per diferents obertures d’accés (set en el costat de Sueca i 3 en el de Fortaleny) i una obertura principal de 70 metres de llum, el qual va anar objecte en 1990 de treballs de reparació i reforç que no van impedir, no obstant açò, que calguera limitar la càrrega que podia suportar fins que finalment va ser tancat al tràfic.

Per a açò, les actuacions del projecte adjudicat per la institució provincial han consistit a rehabilitar les obertures d’accés i retirar les fitacions provisionals, seguint una actuació similar a la realitzada en l’obertura principal en 1990. Així mateix, s’han dut a terme xicotetes reparacions i adecentamientos de l’obertura principal i s’ha aplicat un tractament anticorrosivo a l’estructura completa.

El traçat ciclopeatonal es realitzarà sobre la calçada central de l’obertura principal, amb una amplària de 4,34 metres i evitant l’accés i circulació per les voreres, a causa de la seua escassa amplària i a la tipologia de les baranes, que si bé s’han de respectar des del punt de vista estètic, patrimonial i paisatgístic, no ofereixen els estàndards de seguretat necessaris. La connexió provisional compta amb un pressupost de 71.246,34 euros.

 

Sobre el pont

El pont Alfonso XIII està situat en la CV-509, de Sueca a Corbera, via integrada en la xarxa de Carreteres de la Diputació de València. Es tracta d’una estructura d’alt valor patrimonial i històric que va ser projectada en 1906 i construïda en 1916. És un dels sis ponts de ferro construïts sobre el Xúquer entre finals del XIX i principis del XX (Gavarda, Alzira, Albalat, Riola, Cullera i Fortaleny) per a salvar la barrera geogràfica que representava el riu, revolucionant així les comunicacions en la Ribera.