L’Alcúdia demana l’eliminació de la taxa rosa

0
1495

La moció, aprovada al plenari de manera unànime, també insta al Govern central perquè es reforme la fiscalitat dels productes d’higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat.


Aquest dimarts, al plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia, es va aprovar una moció, presentada de manera conjunta per tots els grups municipals (PS-PV PSOE, Compromís per l’Alcúdia i PP), en la que es demana l’eliminació de la taxa rosa i la reducció de l’IVA en productes d’higiene femenina i defensar així la igualtat de preus dels productes sense discriminació de gènere.


Tal com s’explica al text de la moció, es coneix com la taxa rosa a l’import que exclusivament paguen les dones per la diferència de preu que té en el mercat un producte etiquetat per al públic femení respecte a un d’igual però que no porta aquesta etiqueta. És a dir, l’import superior dels productes dirigits a les dones, pel simple fet de ser dirigits a les dones. Alguns exemples són els xampús, cremes, desodorants o analgèsics que en la seua versió «femenina» són més cars que els comercialitzats per a homes i, sovint, l’única diferència és que el producte passa a ser de color rosa, com típicament les fulles d’afaitar dirigides a dones que són més cares que les dels homes.


Així, es calcula que les dones paguen un 24% més per productes similars als dels homes, afegint a més l’IVA dels productes per a la menstruació o anticonceptius que es tracten com a articles de luxe.

Precisament en aquesta direcció, la moció també demana al Govern central que s’inicien els tràmits per reformar la fiscalitat dels productes d’higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat i reduint el seu tipus impositiu al mínim, del 10% d’IVA al 4%. I és que cada dona gasta de mitjana uns 355 € a l’any en la compra de productes d’higiene relacionats amb el cicle menstrual, el que multiplicat durant més de 30 anys de la seua vida, sumaria un total de 10.650 €. Tenint en compte que són béns de primera necessitat, com el pa o la llet, és sense cap mena de dubte, un greuge comparatiu cap a les dones, les quals, ja pateixen una escletxa salarial respecte als homes, que fa que una dona guanye un 13% menys que un home en treballs similars.