Alzira projecta recuperar la torre original de la Casa Reial de Jaume I

0
4251
Jaume I descansava entre estos murs on va morir fa 742 estius
Mur de l’antiga torrassa de traça militar

El monarca solia descansar entre batalla i batalla en l’antiga Torre-Palau

En ella Jaume I abdicà moribunb a favor dels seus fills Pere III i Jaume II

Una olivera va crèixer al sostre de la Casa Reial davant la sorpresa dels veïns

Després va acollir als Jurats de la Vila i finalment fou habitatge de dos famílies

 

La Casa Reial d’Alzira fou en l’època de Jaume I una torre de grans dimensions, que al segle XIII pertanyia a una agrupació de torretxons a la que se li va denominar «fortalessa o Castellet de Sant Pere»

Era concretament la tercera de les torres on posteriorment, es va instal.lar la Casa dels Jurats. La Casa Reial s’anomenà, popularment, la «Casa de l’Olivera» perquè per a sorpresa dels veïns va crèixer dalt la teulada una olivera que va ser tallada al voltant de l’any 1.918 perquè no produirà majors danys en la vivenda. L’arbre va poder crèixer aprofitant la terra acumulada sobre  els potents murs de tapial que subsistiren davall la coberta.

Originalment era una torrassa de traça militar de grans dimensions que va acollir als Jurats de la Vila fins a finals del segle XV en el que les autoritats decidiren traslladar-se al centre neuràlgic del municipi a la que, a hores d’ara, és la Casa Consistorial. Les obres de l’actual Ajuntament començaren en 1.540 i culminaren l’any 1.603.

Vivendes unifamiliars

A partir d’ací l’antiga torre-palu va ser aprofitada i dividida en dos vivendes unifamiliars però l’obertura de portes i finestres desfiguraren l’aspecte extern de tan significatiu edifici.

A finals del segle XX el govern local va adquirir un conjunt de cases als seus propietaris en la Vila, entre elles les dos que sustituiren a l’antiga torre convertida en Casa Reial.

En el 2001 s’assolaren estes cases davant el seu fort deteriorament i  l’actual director del MUMA, Agustin Ferrer, va descobrir tres murs de gran grossària, que per, un costat s’adossarien a la muralla i per l’altre s’alineava al carrer Major Santa Maria. Es realitzà una excavació arqueológica al centre del solar, condicionada per la poca estabilitat de les estructures. Excavació que, segons Ferrer, constatà «la connexió del mur est amb la muralla» i a més «l’existència d’un paviment de rajola massissa a 80 cm de profunditat al mig de l’estructrua».

Valor sentimental

La Casa Reial on residia el monarca, junt al recinte emmurallat són Bé d’Interés Cultural, pèl que fa a l’arquitectura militar, però Ferrer resalta que «l’espai que configura té un valor sentimental perquant dignifica el fet de ser el lloc on Jaume I va residir en diferents ocasions i on segons els historiadors el monarca va passar els últims dies».

Els historiadors diuen que Jaume I arribà moribund a la seua residència d’Alzira després d’intentar sofocar una sublevació dels àrabs en Xàtiva. El 26 de juliol de l’any 1.276 cridà als seus fills Pere III d’Aragó i Jaume II de Mallorca per abdicar, segons recull el quadre de Pinazo recentment exhibit a Alzira.

Recuperació de la torre

Ara la regidoria de Patrimoni projecta «recuperar l’espai físic de la torre amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Mentre, el govern local ha instal.lat, en les restes de l’antiga Casa Reial,llenç que reproduix al monarca moribund davant els seus fills i l’artista local Toni Espinar ha pintat un mural que reproduix la fisonomia de l’antiga Illa del Xúquer, clau del Regne de València.

Una veïna d’Alzira, que passeja a diari el seu gosset per la zona, reconeixia a Riberaexpress, mentre contemplava el mural i la inscripció, que acabava d’assabentar-se que els històrics murs acolliren fa 8 segles al rei més important dels valencians.

Riberaexpress