Els XXIII Premis Literaris de Carcaixent ja tenen guanyadors

0
1554
Amb més de dues dècades de trajectòria, el certamen continua amb bona salut

Este dijous 14 de juny s’ha donat a conéixer el veredicte dels XXIII Premis Literaris Ciutat de Carcaixent. Es tracta d’un certamen literari que demostra el compromís de l’Ajuntament de Carcaixent i d’Edicions Bromera amb el foment de la lectura i l’escriptura entre els joves, una aposta que es manté ferma després de quasi un quart de segle de trajectòria. Un any més, esta convocatòria ha estat adreçada a tots els joves que cursen el segon cicle d’ESO, cicles formatius de graus mitjà i superior i batxillerat de la Comunitat Valenciana fins a una edat màxima de 18 anys.

A l’acte de lliurament –que ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Biblioteca Pública Municipal «Julián Ribera» de Carcaixent– han assistit, juntament amb els guanyadors i guanyadores dels diferents guardons, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom; la regidora de Cultura, Desirée Palma; i Josep Gregori, editor de Bromera. A més, el lliurament ha estat amenitzat pel trio de corda TresArcs.

En esta edició, han presentat els seus originals vora una setantena de joves d’origen ben divers. A més de pobles de la Ribera com Carcaixent, Alzira, Alginet, L’Alcúdia o Benifaió, el certamen ha arribat també a localitats d’altres comarques com l’Horta (Torrent), La Safor (Tavernes de Valldigna, Gandia), l’Alt Vinalopó (Sax) o la Costera (Xàtiva).

Entre tots aquests joves escriptors i escriptores, els guardonats han estat els següents:

Premis de Narrativa Curta Soleriestruch:

1r premi:

– Tres vides en un mateix lloc, de Mª del Mar Ginesta Hernández, alumna de 2n de Batxillerat del Col·legi San Antonio de Pàdua de Carcaixent.

2n premi:

– El rellotge de la vida, d’Elsa Rosell Vives, alumna de 3r d’ESO de l’IES Rei en Jaume d’Alzira.

Finalista:

– Quins ulls, d’Aitana Gomis Olcina, alumna de 2n de Batxillerat de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent.

Premis de Poesia Arminyana i Canut:

1r premi:

– Moments de vida, de Josep Xavier Alarcón Martínez, alumne de 1r de Batxillerat del Col·legi San Antonio de Pàdua de Carcaixent.

2n premi:

– Camí de la ciutat, de Sergi Moyano Hurtado, alumne de 2n de Batxillerat de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent.

Finalista:

– Poemes contradictoris, de Victoria Belmar Almiñana, alumna de 3r d’ESO de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent.

En els treballs guardonats es veuen reflectides les inquietuds dels joves, com els exàmens, el primer amor, les festes… Però també sentiments universals com l’optimisme, la felicitat, l’amor, la família, la tristesa, la por a la mort o la solitud, a més de temes tan actuals com la guerra i la memòria històrica.

Els guardonats amb els primers premis rebran 400 €; els dels segons premis, 200 €, i els finalistes rebran, cada un, un lot de llibres valorat en 150 €. Els sis textos seleccionats enguany (tres de narrativa i tres de poesia), entre guanyadors i finalistes, seran publicats en un llibre que Bromera editarà en la col·lecció «Lletra Nova», al novembre del 2019, juntament amb els guardonats de la XXIV edició.

El jurat ha estat presidit per Desirée Palma, regidora de Cultura, i el componien els professors de valencià Empar Bria, Moisés Morales, Juan José Orquín i Rafael Pla; la bibliotecària Teresa Gomis; l’escriptor Josep Millo Vallés; Enric Salom Ramon, com a representant d’Edicions Bromera, i la bibliotecària Lola Garcia Hinarejos, com a secretària.