Carcaixent preparada per a reviure l’època esplendorosa de la taronja

0
1263
El Magatzem de Ribera recrearà l’esplendor del cultiu citrícola
Assemblea i manifestació de treballadores de magatzem
Un total d’11 actuacions, 19 edificis i espais oberts, 12 recreacions i rutes, 8 tallers i exhibicions i 107 accions comercials es desenvoluparan el proper cap de setmana als carrers de Carcaixent

Paco Salom, alcalde de Carcaixent i Paula Lozano, regidora de turisme, han presentat, este matí, el programa d’activitats de la tercera edició de la Fira Modernista de Carcaixent que tindrà lloc el proper 8, 9 i 10 de juny. Enguany, es manté la mateixa estructura, centrada en la divulgació del patrimoni local, el que confirma l’aposta decidida de Carcaixent per posar en valor la important presència d’elements modernistes que té el seu entorn urbà i rural.

Al voltant, una completa oferta d’espectacles, gastronomia, teatre i moltes altres iniciatives desenvolupades amb la col·laboració d’entitats, associacions, institucions, empreses i establiments de la ciutat.

Paula Lozano, regidora de Turisme ha sigut l’encarregada de presentar el programa d’activitats el qual contempla 11 actuacions, 19 edificis i espais oberts, 12 recreacions i rutes, 8 tallers i exhibicions, sumades a les 107 accions comercials que dupliquen a les de l’edició de 2017. Xifres, que com ha explicat, “reflexen l’esforç, la dedicació i la il·lusió d’un poble que ha entés el potencial que tenim a les mans i ha fet seua la Fira Modernista”.

Un dels canvis fonamentals per a l’edició de 2018, segons ha explicat la regidora és que s’ha iniciat un camí de tematització optant per la vessant social i centrat en la conquesta de nous drets per a treballadors i dones, classes socials més desafavorides de principi de S.XX. Entre altres, un dels actes més representatius d’esta temàtica serà la recreació d’una assemblea i una manifestació exigint unes condicions de treball dignes per a diumenge de matí.

Nova ruta a Les Barraques

Com a novetats, per a la Fira de 2018 Paula Lozano ha avançat una nova ruta al barri obrer de les Barraques on es podrà conèixer com era la vida de la classe treballadora i alguns oficis ja perduts o més activitats per al públic familiar i infantil com el joc de pistes “El tresor dels Ribera” que es desenvoluparà el divendres i dissabte nit pels carrers de Carcaixent.

A més, també s’han convocat dos concursos nous, el concurs de fotografia a Instagram per al públic més jove i el concurs de curtmetratges “Modernisme el curt” que es desenvoluparà entre el 2 i 3 de juny i el resultat es podrà vore el diumenge de vesprada. Un altra novetat important és l’augment de microescenes i teatralitzacions en diferents llocs com horts, cases o al propi carrer, que faran que el públic visitant es transporte directament a principi de s.XX.

Per altra banda, dins de la programació es repeteixen propostes que van tenir molt d’èxit la passada edició com les visites als horts monumentals, la recreació històrica al Palau de la Marquesa o la Nit de Tapes al Mercat Municipal. Es mantenen també la ruta urbana i les portes obertes a vivendes i edificis emblemàtics com la Reial Séquia, l’Asil, la Casa Carreres i Casa Vernich, on s’incorpora com a novetat la possibilitat de visitar la Casa Magraner i l’Hort del Tacat.

El Magatzem de Ribera tornarà a reviure l’esplendor de la taronja amb una escenificació teatral i els visitants podran també fer una visita guiada per conéixer amb profunditat els secrets de l’anomenada «Catedral de la Taronja».

Paco Salom, alcalde de Carcaixent, ha volgut remarcar que per al consistori la Fira Modernista és un projecte i una aposta de futur a llarg termini: “com a promotors tenim clar que per damunt de la part lúdica està l’interés en generar nou eixos de creixement per a Carcaixent, com ho demostra la gran implicació que està tenint el comerç local en esta present edició”. Així, l’alcalde ha explicat que són al voltant de 80 comerços i establiments els que participaran en alguna de les propostes que es desenvoluparan al llarg del cap de setmana com, per exemple, la mostra d’aparadors, la Nit de Tapes al Mercat o “El comerç local es vestix d’época” que recull les propostes d’ambientació al carrer de l’eix Pare Marchena/ Sant Francesc d’Assís.

Tant Paco Salom com Paula Lozano ha destacat la voluntat del consistori de que la Fira siga un projecte de totes i tots i tinga la seua continuïtat en el temps, no ja com un projecte des de l’Ajuntament sinó a nivell social, camí que ja s’ha iniciat. L’alcalde de Carcaixent ha valorat molt positivament l’acollida de les dos edicions anteriors on ja s’han assolit objectius que estaven previstos per a 5 o 6 anys vista, com el ressò en altres localitats amb patrimoni modernista o la implicació del comerç, “no obstant això som conscients que s’està començant i que està previst que done resultats a llarg termini, per tant la implicació de la societat és fonamental”, ha afegit.

Els dos també han volgut agrair la implicació de les quaranta associacions i col·lectius que col·laboren, als propietaris que obrin seus horts i les seues cases i als tècnics de l’Ajuntament de Carcaixent, que han treballat i treballaran durant el cap de setmana per a que tot es desenvolupe amb èxit. Especials paraules d’agraïment han tingut per als més de 200 voluntaris i voluntàries que participaran durant la Fira Modernista de forma altruista i sense els quals la Fira, tal i com està concebuda, seria impossible.