Sueca celebra la tradicional Solta d’Aigües

0
621

Este migdia ha tingut lloc en les séquies de Major i de Múzquiz el tradicional acte de la solta d’aigües amb el qual es marca l’inici simbòlic de la campanya agrícola en el terme municipal de Sueca. Enguany, a l’acte han assistit convidats la secretària d’Estat de Medi Ambient, María García; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el delegat de govern a València, Juan Carlos Moragues, i en representació de l’Ajuntament de Sueca, l’alcaldessa, Raquel Tamarit i el regidor d’Agricultura, Salvador Campillo. També ha assistit la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Maria Ángeles Ureña i com amfitrió, el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea.

Entre els assistents estava també el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez; el diputat en les Corts Generals, Joan Baldoví; la directora general de l’aigua, Liana Ardiles; la diputada provincial de Turisme, Pilar Moncho, i representants de diferents col·lectius i associacions agràries i de regants, entre d’altres.

En la línia del debat del Congrés Nacional de Comunitats de Regants, celebrat recentment a Torrevieja, Fortea s’ha referit en el seu discurs als efectes derivats del canvi climàtic i a la sequera produïda, entre d’altres, per l’escassetat dels recursos i les demandes que condueixen al dèficit hídric i ha advocat a la “prudència i el sentit comú” en el context del Pacte Nacional de l’Aigua. “Els arrossers del Xúquer volem continuar sent sense interferències de conques alienes per això he de seguir insistint en la prudència en qualsevol modificació de plans hidrològics. Ens va amb això la vida” ha conclòs el representant de la Comunitat de Regants.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, qui ha recordat que l’ens provincial no té competències en matèria d’agricultura, ha reconegut, no obstant, que esta ocupa un sector estratègic en la promoció econòmica dels municipis i, en este sentit, ha manifestat que “mereix l’atenció de totes les administracions”. Rodríguez ha explicat també que des de la Diputació s’ha posat en marxa un pla de lluita contra la sequera amb el qual es tractarà de millorar la infraestructura hídrica dels municipis valencians. “Malgrat que no podem tenir una incidència directa, si és cert que si aconseguim així reduir el consum d’aigua urbana, indirectament beneficiarem a eixa aigua de reg tan necessària” ha afegit.

La secretària d’Estat ha reconegut en la comunitat suecana un gran exemple de l’enorme potencial del regadiu espanyol per a generar riquesa i ocupació i també ha destacat el paper que juga per promoure un ús més eficient de l’aigua i contribuir a la protecció del Medi Ambient. En resposta a la demanda de Fortea, la representant del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha advocat per “un pacte per l’aigua que done el major nombre possible de solucions al major nombre possible de territoris i que construïsca un marc de gestió de l’aigua amb vocació de permanència capaç de marcar un camí que dure anys amb independència d’interessos d’altre tipus”. Prèviament als parlaments, tots tres han procedit a la simbòlica solta de les aigües.