Regants de la Murta proposen «zonificar» la instal.lació de l’energia solar

0
878
Antonio Costa durant la reunió dels regants de la Murta

Regants de la Murta, com l’agricultor Antonio Costa, ha proposat enllestir per «zones» el canvi d’energia elèctrica per la solar fotovoltaica que impulsen la cooperativa Alzicoop i l’Ajuntament d’Alzira en els terrenys cultivats de la marge dreta del riu Xúquer.

La proposta consisteix, inicialment, en constituir una sola comunitat de regants, a l’¡estil de Lliría, les 25.000 fanecades existents a les valls de la Murta, la Casella i Aigües Vives així com al Pla de Corbera.

Però Costa enten que seria «més factible» davant la complexitat de la iniciativa fundar comunitats en cadascuna de les quatre zones.

Altres regants consideren que «falta una més informació més detallada», per poder explicar la proposta als agricultors afectats per esta futura conversió. I fins i tot, hi han partidaris que l’Ajuntament faça les basses elevades per tal que els titulars dels motors i pous es sumen posteriorment a la iniciativa.

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, en declaracions a Riberaexpress, es mostra favorable a la iniciativa de zonificar la conversió, però desestima la de que el consistori encete el projecte sense la contribució de regants i agricultors.

En la reunió celebrada, al saló de sessions municipal, també va sorgir la problemàtica dels motors que distribuixen aigües privades per concessió administrativa. Una casuística a estudiar, «cas per cas», segons explicà l’assessora jurídica Carmen Ferrer.

Els promotors del projecte insistiren davant els dirigents de les comunitats de regants i titulars dels pous que la integració es farà de manera «voluntària» i que la part alícuota que deuran pagar dependrà del nombre dels agricultors adherits. «Quan més parcel.les s’integren menor serà el cost«, que a hores d’ara en les 2.200 fanecades que es reguen a la Murta el cost és de 0,37 euros per m3, davant els 0,08€/m3 que paguen els regants de la Comunitat de Lliría des quesustituiren l’energia elèctrica per la solar fotovoltaica.

El regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Pep Carreres, va insistir en que «qra el més primordial és conèixer el nombre d’interesats i es mostrà també procliu a «desenvoluparla iniciativa per sectors», i aconseguir «el màxim finançament» de les respectives administracions.

Riberaexpress