Els regants d’Alzira es queden «meravellats» de les instal.lacions solars de Llíria

0
1117

Una ampla representació de les comunitats de regants d’Alzira han quedat «meravellats» al visitar les instal.lacions de la Comunitat de Regants de Llíria que va sustituir, recentment, l’energia elèctrica del seus pous per 1.200 plaques solars, afectant a una superfície d’unes 100.000 fanecades.

A iniciativa de la cooperativa Alzicoop i de l’Ajuntament d’Alzira, les comunitats de regants locals estudien, a hores d’ara, la possibilitat d’utilitzar les energies renovables per a regar al voltant de 25.000 fanecades de la marge dreta del riu Xúquer i estalviar així prop del 60% de l’actual cost del reg.

El president d’Alzicoop Paco Clari ha manifestat a Riberaexpress que els agricultors alzirenys es troben davant «una oportunitat d’or» per fer més compeptitives les seues collites. «Abans erem els primers en agricultura, però hui ens hem quedat els últims», assegura Clari qui considera «idela» traslladar l’experiència dels regants de Lliría a la capital de la Ribera. Pel contrari, continuar fent marxar els pous amb energia elèctrica «tenim un futur molt complicat».

Alzira supera ja el 20% de les terres de cultiu abandonades que, en la seua pràctica totalitat reguen de motors accionats per energia elèctrica. Parcel.les que es troben en els valls de la Murta, la Casella i Aigües Vives, a més del Pla de Corbera, zones que poden conformar un consorci per tal d’enllestir un projecte qualificat com «històric» per l’Ajuntament i la cooperativa.

El regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Pep Carreres, que també ha visitat les instal.lacions de Llíria considera que «es tracta d’una alternativa clara al reg tradicional d’Alzira» i que «mereix la pena el projecte».

Riberaexpress