La Comunitat de Regants de Llíria exemple a seguir pel projecte de modernització d’Alzira

0
546

Alzicoop i l’Ajuntament explicaran hui a les comunitats de regants d’Alzira el projecte de modernització i sostenibilitat del regadiu i la protecció contra incendis forestals del marge dret del riu Xúquer que afectarà a unes 25.000 fanecades regades amb aigües soterrànies.

Una iniciativa que conta amb el precedent de la Comunitat de Regants de Llíria que fa uns mesos inaugurà una estació de bombeig solar fotovoltaic amb la que estalvia un total de 419.000 KWh d’energia. A més de reduir les emisions de 149 tCO2 a l’any fet que equival a plantar més de 200 arbres. Un projecte que abasta a 17.700 hectàrees ique està cofinançat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

El motiu de sustituir l’energia elèctrica en els pous per les renovables com la solar no és altre que l’elevat cost de la primera que està no sols mermant la rendibilitat dels cultius, sinò l’abandonament de les terres per part dels titulars. Fonts d’Alzicoop estimen que l’estalvi per als agricultors es situarà «entre el 40 i el 60%» dels costos actuals.

El projecte afecta a prop de 25.000 fanecades regades amb aigües soterrànies de la Murta, la Casella, el Pla de Corbera i el Forn de Carrascosa. Destaca la construcció de grans basses elevades a una altura superior a la superfície que regarà i que, a més serviran per abastir tant els helicòpters com els vehicles dels bombers en cas de produïr-se un incendi en la zona.

Representants de la cooperativa Alzicoop, l’alcalde d’Alzira Diego Gómez i tècnics especialitzats explicaran esta vesprada tolts els detalls del projecte als presidents i juntes directives de les distintes comunitats de regants afectades.