Alzicoop regarà unes 25.000 fanecades de la marge dreta del Xúquer amb energia solar

0
1080
L'energia solar regarà les parcel.les de la Murta
Camp abandonat

L’energia solar rebaixarà el cost del reg en més d’un 40%

Les basses de reg proporcionaran aigua per sofocar els incendis

La UE concedix importants subvencions a estos projectes

El president d’Alzicoop Paco Clari qualifìca «d’històrica» esta iniciativa

Les autoritats municipals, els directius d’Alzicoop així com els presidents i juntes de les comunitats de regants de la Murta, la Casella, La Barraca d’Aigües Vives, del Pla de Corbera i del Forn de Carrascosa es reunixen este dijous per enllestir el projecte de sustituir l’energia elèctrica per la solar per tal de fer viable el cultiu de prop de 25.000 fanecades.

Els regants coneixeran el cost de l’energia solar que sustituirà a l’energia elèctrica que extrau l’aigua dels pous. Els actuals costos els consideren inviables; entre 30 i 40 cèntims per m3 en el cas del reg per goteig i de 35 a 45 cèntims l’hora si les parcel.les es reguen a manta.

Per arribar fins ací l’ajuntament i Alzicoop han encarregat un estudi de viabilitat a un equip d’enginyers així com un informe a un buffet d’advocats que han estat finançats pel consistori local. Sembla que l’estalvi pot estar entre el 40 i el 60% i que segons la cooperativa d’Alzira «revaloritzaria les terres» dels valls afectats per la transformació.

El propi president d’Alzicoop, Paco Clari, que confia en que tinga una bona acollida ha qualificat com, «històrica», esta iniciativa davant la seua importància econòmica per a la ciutat.

Els costos sembla que seran prou assumibles pels regants davant les importants ajudes de la Unió Europea a projectes sostenibles com el d’Alzira, que fins i tot poden arribar al 100%.

Potenciarà l’agricultura ecològica

L’ambiciòs projecte contempla la construcció de grans i elevades basses de reg en les cinc zones escollides així com la instal.lació de les canonades, tot i que es podran aprofitar les actuals utilitzades en el reg per goteig. La iniciativa, consideren els seus impulsors, «potenciarà» l’agricultura ecològica davant les bones perspectives de futur que presenta.

El projecte, tot i que tardarà alguns anys en executar-se, és considerat «imprescindible» davant la progressió experimentada, els últims anys, per les terres abandonades que ja superen el 20% d’estes zones regades per aigües soterrànies. El clima benigne d’estos valls alzirenys unit a la reducció de costos «faran viable» el seu cultiu i a més «revaloritzaran» les prop de 2.000 hectàrees afectades.

D’altra banda les basses podran ser utilitzades per a sofocar els incendis forestals, tant pels helicòpters com pels vehicles dels bombers.

Riberaexpress