La Mesa pel Xúquer considera «inacceptables» les pretensions del lobby de l’aigua d’Alacant

0
686

Encetarà una campanya informativa i una estratègia per a la recuperació del Xúquer

Ahir es va reunir a Alzira la Mesa del Xúquer amb representació de grups ecologistes, regants, ajuntaments, sindicats, organitzacions agràries i societat civil.

El principal motiu de la reunió són les exigències del lobby de l’aigua d’Alacant que vol nous transvasaments d’aigua del Xúquer. En la reunió s’ha analitzat la situació del riu i la necessitat de defensar, des de la comarca de la Ribera i altres comarques valencianes, el Xúquer, l’Albufera i els ecosistemes aquàtics.

El Xúquer és un riu sobreexplotat, al que no li sobra aigua, amb uns cabals ambientals insuficients -tant per al propi riu, com per a l’Albufera a la que alimenta- que pateix, com en l’actualitat, continus episodis de sequera, al que li han despullat en les últimes dècades d’una gran part del seu cabal amb abusives extraccions insostenibles, en el que recentment s’han trobat pesticides prohibits, amb problemes d’abastiment per la contaminació dels pous amb nitrats i que pateix l’amenaça del canvi climàtic que ja ha provocat una important reducció de les precipitacions en la seua conca.

Les pretensions del lobby de l’aigua d’Alacant són completament inacceptables, pel que la Mesa pel Xúquer ha acordat la redacció d’un manifest sobre la situació i el futur del riu i portar-lo als ajuntaments. Igualment s’ha aprovat encetar una campanya informativa i elaborar una estratègia per a la recuperació del Xúquer. Sense descartar les mobilitzacions per defensar el Xúquer i l’Albufera i oposar-se als nous intents d’espoli de l’aigua del nostre ri