850 voluntaris retiren prop d’11.000 quilograms de residus dels nostres rius

0
759

‘Mans al Riu’ és una campanya anual de neteja d’espais fluvials impulsada per la Fundació
Limne, amb objectiu fer públic l’estat de conservació dels rius i riberes, fomentar la consciència ciutadana vers la conservació dels rius i netejar de residus els entorns naturals en què s’actua.
L’activitat, que s’ha dut a terme este cap de setmana ha congregat a 850 voluntaris ambientals i veïns de les localitats Albalat de la Ribera, Alborache, Alcoi, Alfarb, Algemesí, Almassora, Altea, Alzira, Benaguasil, Beniarbeig, Borriana, Canals, Catadau, Cullera, El Verger, Gandia, Gestalgar, La Vila Joiosa, L’Alqueria d’Asnar, L’Eliana, Llombai, Manises, Morella, Ondara, Onil, Paterna, Quart de Poblet, Sueca, Torreblanca, Torrent, Vallada i Vilallonga, que s’han unit per netejar els residus que han trobat als marges dels rius de la seua població.
Des de Limne assenyalen que «la campanya Mans al Riu vol assenyalar que molts trams
de riu es fan servir, incomprensiblement, com abocadors il·legals”. Tant és així que, en
el transcurs de la jornada de neteja de rius han arreplegat centenars de bosses industrials de fem amb residus urbans (plàstics, llandes, vidre, etc), retirant també objectes més voluminosos, com ara: pneumàtics, neveres, mobles, matalafs, sanitaris, bombones de butà, restes d’obra, material electrònic i altres objectes que no haurien d’estar a la llera del riu. L’estimació global de pes arreplegat, entre bosses i residus voluminosos, deixa la impressionant xifra de 10.830 quilograms retirats dels nostres espais fluvials.
L’activitat, si bé té un marcat caràcter lúdic i didàctic, pretén millorar els espais fluvials en què s’actua, fent incís en els mitjans que existeixen per gestionar els residus. “Resulta il·lògic que hui dia s’abandonen residus als rius existint serveis de recollida, fins i tot porta a porta, i una xarxa d’ecoparcs”, assenyalen fonts de l’organització.
La campanya, que celebrava enguany la novena edició, ha aconseguit al llarg de la seua
trajectòria, clausurar abocadors il·legals i millorar l’estat de moltes riberes. “L’èxit de la
campanya”, comenten els organitzadors, “comença en acabar el Mans al Riu, quan els
participants difonen dins el seu cercle familiar o d’amistats tot el que han vist i les
alternatives que existixen per gestionar millor els residus”.

Campanya en juny

Altres localitats com Albaida, Cocentaina, l’Alcúdia, La Pobla Llarga, Muro, Ontinyent,
Torreblanca i Xàbia, que no han pogut sumar-se a esta convocatòria, entraran a la campanya celebrant el ‘Mans al Riu’ el proper mes de juny. Amb tot, els organitzadors esperen superar els 1.200 participants, arribant a més de 40 municipis.
La Fundació Limne agraeix el compromís dels ajuntaments i voluntaris implicats, així com el patrocini de Global Omnium i del projecte Libera d’Ecoembes, que ha permès doblar la
participació en la campanya respecte anteriors anualitats, arribant així a més localitats i trams de riu.