Entre Comarques recorre Manuel-L’Ènova, Sumacàrcer i Benimuslem

0
1332

Les rutes cultural guiades EntreComarques, patrocinades pel Patronat de Turisme de la Diputació de València i l’Agència Valenciana de Turisme tornen a la Ribera de Xúquer este cap de setmana

  • Manuel i l´Ènova , dissabte 21 d´abril i Sumacàrcer i Benimuslem el diumenge 22 d´abril són les rutes per a este cap de setmana
  • Óscar Navarro: «La Vall d’Albaida, la Safor, la Ribera Alta i la Ribera Baixa i la Costera-Canal sumem recursos turístics per a aprofitar sinèrgies i generar turisme»
  • Entre comarques, entre cultures, entre històries, entre tradicions, entre l’interior i la costa…

El programa Entre Comarques, que celebra la quarta edició, continua el seu recorregut visitant este cap de setmana la Ribera de Xúquer. El programa complet, ha omplert d’activitat també les vesprades. Per això, els visitants podran passar el dissabte a Manuel i de vesprada a l´Ènova i diumenge pel matí a Sumacàrcer i de vesprada a Benimuslem. Com assenyala el president del Consorci de la Ribera, format per les mancomunitats de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, «La Vall d’Albaida, la Safor, la Ribera Alta ,  la Ribera Baixa , la Costera i la Canal, sumem recursos turístics per a aprofitar sinèrgies i generar turisme amb el suport de la Diputació i de la Agència Valenciana de Turisme.

El matí del dissabte dia 21 d´abril, MANUEL obrirà les portes per a mostrar el seu patrimoni, història i cultura. Durant el passeig per Manuel podrem  visitar: L’actual Casa Gran és del segle XVIII, L’actual Casa Gran és del segle XVIII, el riu Albaida al seu pas per Manuel, les Salines (paratge natural amb l’endemisme Limonium Mansanetianum), el partidor de la sèquia del Terç, el paratge de l’Argue. La caiguda de l’aigua de la séquia al riu, la casa de la família Estruch on es conserva una gran quantitat de l’obra del pintor Josep Antoni Estruch. Aquesta casa està situada a la placeta de Sant Gil, nucli del Manuel antic, on es troba també la casa abadia, antiga església de Manuel i sembla que anterior mesquita.

Per la vesprada del dissabte, en L´ÈNOVA, Parc Arqueològic Romà : Exposició i explicació d’elements arqueològics romans, desplaçament a la pedrera romana de marbre Buixcarró, explicació i interpretació in situ del procés d’extracció del marbre finalitzant amb l´oferiment de dolços tradicionals Locals.

 

Diumenge, dia 22 d´abril, Matí: SUMACARCER  Patrimoni històric i cultural

La visita comença en el Palau dels Comtes d’Orgaz, Senyors de Sumacàrcer, un palau renaixentista valencià, típic palau de la noblesa rural valenciana, seguidament, es visita l’església parroquial de Sant Antoni Abat , construïda al segle XVIII, ubicada junt al riu Xúquer, totalment reformada després de la pantanada de 1982 i que té al seu interior una Capella, on es guarda la imatge del Santíssim Crist de Sumacàrcer, talla gòtica trobada al 1.447 en les aigües del Xúquer. En eixa capella hi ha una cripta on es troben soterrats els darrers Comtes d’Orgaz. Visita a l’entorn del passeig fluvial del Xúquer, junt a l’església, des d’on podrem divisar l’ermita del Calvari i les restes del Castell de Penya-roja. Finalment, visitarem el Cementeri Parroquial de Sumacàrcer, un bonic cementeri amb elements modernistes i que es troba en el vessant d’una muntanya, des d’on es divisa tota la Vall del Xúquer, declarat en l’any 2017 com a cementeri més bonic d’Espanya.

 

Vesprada: BENIMUSLEM :  ELS ESPAIS DE LA RELIGIOSITAT

Són els espais en què les persones d’una comunitat humana ha viscut la seua fe al llarg de la  seua història; en temps passat, quan la religió era un fenomen absolutament universal i les persones vivien intensament la seua fe des del bressol a la tomba les vint-i-quatre hores del dia, la religiositat es vivia en tot l’espai urbà. Tot el poble era espai de religiositat, en l’itinerari només se centrarà en els espais pròpiament sagrats: de l’actualitat: L’Església, el cementeri. Del passat: les Esglésies Antigues, Els llocs de soterrament L’ermita de santa Bàrbara i també explicarem espais que parlen del nostre passat islàmic, la mesquita, almenys, i tot el que portava aparellat.

 

La ruta comença a les 10:30h pel matí i a les 16:30h per la vesprada des dels ajuntaments. Les visites tenen un preu de 5€ per persona i dia que inclou les rutes de matí i vesprada, la visita als monuments i la degustació gastronòmica. Les inscripcions s’han de realitzar abans del dijous anterior en http://bit.ly/2D4dfv0