Primer premi a la mala educació i premi especial a la més contaminant / La Ribera en bici

0
2481

Els franquistes pegaren un colp d’estat contra la II República i afusellaren a milers d’innocents acusant-los d’haver-se rebel·lat contra ells (!). Els nazis assassinaren a milions d’innocents, xiquets inclosos, acusant-los d’embrutar i ficar en perill la raça aria (?). I fa uns dies els fallers de la Plaça Major d’Alzira ens acusaven a ciclistes i ecologistes de no deixar-los circular i ens comparaven amb els nazis, dient-nos “bizis” i “nacional biziclistes”…

Qui va escriure el cartell o no sap res d’història, cosa greu perquè parla sense saber, o vol trivialitzar els crims dels nazis, cosa encara pitjor per la complicitat que implica (a Alemanya i França, per exemple, està penat per llei trivialitzar la càrrega criminal del nazisme). El cartell fou molt desafortunat i ofensiu perquè òbviament nosaltres no tenim res a veure amb aquells assassins, que la història se’ls trague per sempre, ni impedim circular a ningú. De fet, en tota la legislatura, l’Ajuntament d’Alzira sols s’ha atrevit a tancar al trànsit un trosset del carrer Hort dels Frares (150 m), perquè era massa estret i feia anys que ho venien demanant els propis veïns. Així que els fallers de la Plaça Major s’han passat, i molt.

Encara que li coste d’entendre o acceptar a alguns, el problema del trànsit no som les bicis ni els ecologistes, tot el contrari. El problema són els 1.300.000.000 d’automòbils que roden pel món i els 25.000 que roden per Alzira. Eixe és el vertader problema, que són massa i contaminen excessivament amb el CO2, NOx, COV, partícules, O3, soroll, etc. que aboquen a l’atmosfera. Una allau d’autos que provoca al món cada any 1.250.000 morts per accidents i 50.000.000 de ferits, més els milions de malalts i morts per la contaminació, la destrossa de l’entorn de les ciutats i, com efecte secundari però també molt greu, la caloreta que puja imparable dècada rere dècada.

Què és el que no s’entén d’açò? Què hi ha tan difícil d’entendre que una vegada i altra tornen alguns amb la tabarra de que les bicis són el problema?

Tots sabem que les bicis no contaminen, no calfen l’atmosfera, a penes ocupen espai, no consumixen derivats del petroli, no donen diners a les petrolieres ni als criminals que provoquen guerres i terrorisme pertot arreu, i a banda estalvien despeses a la Seguretat Social pels beneficis de l’exercici físic. Les bicis són una solució important per a l’insostenible transport actual i quan una persona elegix la bici per desplaçar-se li està fent un favor a tothom. I molta gent no s’atrevix a anar en bici pel perill que suposen tants cotxes com hi ha. Per tant, el problema no són les bicis, són els autos, ELS AUTOS!

El més graciós, i ridícul, d’esta situació és que en la majoria dels desplaçaments urbans cada auto sols duu 1’3 persones i són desplaçaments per anar a menys de 3 km, distància que en bici es fa pràcticament en el mateix temps, comptant el de desaparcar, parar en semàfors, passos zebra, cedir el pas i tornar a aparcar. I en les hores punta els autos tarden més que les bicis pels inevitables embussos.

Als que no desitgen entendre-lo, caldria preguntar-lis si realment volen als seus fills/nets, perquè els xiquets són els que més patixen en respirar l’aire contaminat, ja que estan creixent i són els més sensibles. I els nostres néts o besnéts, que encara no han nascut, serà just que se troben un clima xafogós on siga penós viure i tinguen plagues pertot arreu? Quin mal hauran fet ells per a rebre un món pitjor i més pobre, un món ‘saharitzat’, com diuen ara els científics?

Qui pot pensar encara que el problema som els ecologistes i les bicis? No s’enteren que en Amsterdam, Oslo, París, Roma i moltes altres ciutats, estan tirant els cotxes fora del centre i de la mateixa ciutat?

En fi, resulta molt significatiu que ens insulten agressiva-ment (no és això un delit d’odi, senyors jutges?) els de la falla més unflada, feta a base de poliestiré expandit, i per tant la més contaminant de tot el municipi (és legal cremar plàstics i omplir de gasos tòxics i cancerígens el centre del poble, senyor alcalde, senyor fiscal?). I damunt tenen el desvergonyiment de dir que creuen en l’ecologisme i que hi ha que passar a l’acció, … amb educació; ells, els de la falla més contaminant i més insultant!

Algú els ha donat el premi major, però hauria sigut més apropiat atorgar-les el primer premi a la mala educació, per insultar els qui defensem el medi ambient i la salut de tots, i un altre especial a la falla més contaminant, que per això era la més unflada de plàstic.

Ja sabem que durant dècades, interessadament, la publicitat ha fet creure que els autos són lo millor per desplaçar-se i les autoritats, també interessadament, han fet creure que les falles són la cosa més gran del món. Però no, ni els automòbils són lo millor, ni les falles són lo més gran. I per damunt del dret a conduir, molt per damunt, està el dret a la salut. I per damunt del dret a fer ninots gegants de plàstic per cremar-los en la via pública està el dret a tindre un ambient net, sa i respectuós.

De manera que, com a mínim, algú en nom d’esta falla hauria de demanar disculpes pels insults del cartell. Perquè ni les bicis són el problema ni els fallers tenen patent de cors per dir barbaritats.

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció