Alzira demana al Govern una llei d’equiparació efectiva salarial entre homes i dones.

0
586
 1. Concentració davant l’Ajuntament

  Insten a que s’equiparen els permisos de maternitat i paternitat

 2. També reclamen que sancione les discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.

Unes 300 persones majoritàriament dones s’han concentrat hui davant l’Ajuntament d’Alzira per reivindicar al Govern de Rajoy l’inici dels tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre homes i dones

L’alcalde Diego Gómez, distints membres de l’equip de govern i representants dels sindicats CCOO i UGT junt d’algtres col.lectius com el Grup Debat per la Igualtat han llegit entre tots un manifest am b el que exigixen l’aprovació d’una llei que equipare de manera «efectiva» els salaris de les dones amb els dels homes.

Manifest

Hui, dia Internacional de la Dona, el moviment feminista amb el suport d’organitzacions i col·lectius polítics, socials i sindicals convoca una vaga general de les dones de llarg a llarg de la nostra geografia. Una convocatòria de denúncia enfront de les desigualtats, les discriminacions i les violències estructurals que pateixen més de la meitat de la població mundial, les dones, però també de reivindicació d’un nou model social, just, democràtic i igualitari. A l’Estat Espanyol, la situació dista molt de la d’altres països del nostre entorn, com Alemanya, França, Noruega o Dinamarca. La bretxa salarial de l’Estat Espanyol es situa en un 23,25%, això vol dir, una mitjana de 6000€ anuals menys per una treballadora que desenvolupa una feina d’igual valor que un home, segons dades de l’últim informe realitzat per la UGT.

No obstant això continuen sent insuficients les accions portades a terme per part del govern central per promocionar la igualtat real i efectiva entre homes i  dones.  La inexistència d’un Ministeri d’Igualtat propi i independent ens preocupa de manera considerable, però ens preocupa més si cap la poca perspectiva de gènere d’algunes de les campanyes impulsades per part del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Els estereotips i el patriarcat està impregnant de manera perillosa tota la política feta des de l’executiu  central  al no donar  l’atenció que requereix la igualtat entre homes i dones.

Una vaga feminista contra un sistema capitalista i patriarcal que permet que les desigualtats estructurals que pateixen les dones estiguen aconseguint tals nivells de gravetat i de tal dimensió, que fa ineludible prendre els carrers, les institucions i els centres de treball per a demostrar que sense les dones el món es para.

Un món que engloba i  dibuixa a les dones en aquests escenaris:

 • A tot el món, les dones guanyen només entre el 60 i el 75 per cent del salari dels homes en treballs d’igual valor.
 • En l’Estat espanyol, el treball dedicat per les dones a les llars, a la cura i atenció de menors i dependents aconsegueix el 53 % del PIB, la qual cosa significa que l’Estat fa recaure en les dones la major part del que deuria d’estar atès a través dels serveis públics.
 • La pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs no està garantida per a totes les dones. La legislació existent permet que la classe mèdica més reaccionària puga negar-se a realitzar el IVE en els centres sanitaris públics i que el codi penal seguisca contemplant l’avortament com un delicte.
 • La misogínia recorre la cultura i la ciència en tots els seus àmbits. La continuen sent invisibles als llibres de text, l’art, la literatura, el cinema, les matemàtiques, la biologia, l’enginyeria, l’arquitectura…etc. Aquesta invisibilització comporta que les dones no apareguen en la narració de la Història i que totes les seues aportacions seguisquen sent totalment ignorades.
 • Les agressions sexuals i les violacions, en alguns casos, han passat de ser actes criminals individuals a formes grupals cada vegada més presents.
 • Els continus assassinats de dones, que han de traduir-se en un rebuig frontal a aquesta inacceptable realitat per a eradicar aquesta violència sistèmica de la vida de les dones.
 • La notòria expansió que està adquirint el debat i la demanda dels ventres/úters de lloguer, no ho oblidem de dones pobres, que són les qui es veuen obligades a aquesta forma d’explotació.
 • Les milers i milers de dones i xiquetes traficades per a consum sexual dels homes i la seua irrefutable connexió amb la “indústria del sexe” i la prostitució.

Tot i els esforços que el Govern valencià esta fent per fer front a l’escletxa laboral i a la feminització de la pobresa, cal recordar que les competències en matèria laboral ara per ara són estatals, per això, considerem més que necessari una llei com la que acaba d’entrar en vigor en Islàndia per tal de pal·liar esta injustícia social i econòmica que afecta a totes les dones treballadores, així com la implementació de les mesures que les Corts Valencianes, en resolució de la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI,del 5 de desembre de 2017, van instar al govern estatal.

És per tot això que:

 

 1. L’Ajuntament d’Alzira dona suport a la Vaga General de les Dones, facilitant el seu desenvolupament en aquesta Corporació.
 2. Demanem al govern espanyol que inicie els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre homes i dones.
 3. Instem als partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a presentar propostes i que agilitzen els processos per tal d’aprovar la llei.
 4. Instem el govern estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.
 1. Instem el govern estatal a equiparar els permisos de paternitat i maternitat i  i, a més, fer que siguen intransferibles i cent per cent remunerats, amb el calendari d’implementació respectiu.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here