Alzira sancionarà a tres magatzems per fer abocaments tòxics ilegals al riu Xúquer

0
882
Tasques de neteja del Xúquer
Llavadora de cítrics

L’origen de la contaminació és l’ús de plaguicides en el llavat dels cítrics

Altres empreses de la comarca també fan abocaments ilegals

En rendiment de la Potabilitzadora s’ha vist afectat per estos productes tòxics

L’Ajuntament d’Alzira ha obert expedients sancionadors a tres magatzems de frutes per contaminar el riu Xúquer amb «abocaments ilegals» sense estar prèviament depurats en estes empreses.

Tot i això el regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Pep Carreres, s’ha mostrat «satisfet» per «la bona reacció» realitzada per estes firmes que s’han compromés a «fer el corresponent autocontrol» dels abocaments.

Dutxa taronges

La contaminació està provocada per l’ús de plaguicides per al tractament dels cítrics en els magatzems; les taronges es someten a una dutxa d’aigua amb plaguicides com l’imazalil, tiabendazol i ortofenilfenol destinada a millorar el sabor, color i la textura de la fruta i evitar la proliferació de «moho».

La contaminació es produix a l’abocar estos plaguicides en la xarxa de clavegueram sense depurar prèviament, i en concentracions grans de compostos «tòxics i hidófobs que «provoquen la mort dels micoorganisme presentes en el tractament de la depuració biològica de les aigües residuals que arriben a la depuradora». Estos compostos afavorixen, segons els experts, una disminució de la capacitat dels microorganisme encarregats d’eliminar la matèria contaminant present en l’aigua «entrant en competència». Això provoca la «proliferació d’altres bactèries» que afavorixen l’aparició d’escumes, i que dificulten els diferents tractament de la depuradora d’aigües residuals, Alzira-Carcaixent.

Perillosos per a la salut

Uns abocament ilegales que obliguen a la depuradora a «incrementar el consum energètic» i a l’evacuació de residus perillosos.

L’increment de la contaminació del Xúquer al llarg d’esta campanya citrícola obeix no sols als abocaments d’estes tres empreses alzirenyes, sinò també d’altres de la comarca que han covnertit el riu valencià més important, en el més contaminat dels rius espanyols.

Els tècnics consideren que estos fungicides «son perillosos per a la salut» i «molt tòxics per als organismes aquàtics, amb efectes duraders».

Riberaexpress 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here