Bernat Estela: «Els monuments infantils han evolucionat molt més que els grans»

0
1183
Bernat Estela hui en el seu taller

Jo busque innovar per no aborrir-me ni aborrir als demés

Abans els artistes d’infantils erem considerats de segona

 Els tallers dels artistes fallers treballen estos dies a d’estall per tindre en poques dies tots els ninots a punt per a la plantà de les falles 2018

Un dels més tradicionals és el de l’artista d’Alzira Bernat Estela que es troba culminant un total de 10 monuments infantils; tres d’ells a Alzira per a les comissions Camí Nou, Pintotr Andreu i Caputxins, altra per a Císcar-Borriana de la secció especial infantil de València, a més d’altres en Dènia i Tavernes.

Estela porta prop de 30 anys fent falles i 18 en el taller de l’Alquerieta on envoltat de ninots que esperen els últims retocs, comenta convençut del que diu; «els monuments menuts han evolucionat molt més que els grans durant els últims 10 anys, en concepte, en disseny són prou més moderns». Encara que tot seguit reconeix que l’excepció confirma la regla i així nomena a Julio Monterrubio, Martinez Aparicio i Antonio Verdugo com els artistes de falles grans que més s’han modernitzat.

Este reconegut artista alzireny recorda que els que feien falles infantils com ell «eren considerats artistes de segona», però assegura a Riberaexpress que «les infantils es cuiden molt més artísticament» i afegix «jo busque innovar per a no aborrir-me jo ni tam poc als visitants». El remat de globus en forma de peix de la infantil de Pintor Andreu té una peça «amb troços de tela de diferents colors». En canvi la majoria de monuments grans considera que «són encara molt clàssics».

Atreviment

Per això assenyala que tant les comissions com els propis artistes «s’han atrevit prou més» en les categories d’infantil. Així recorda l’impacte que va causar una falleta seua «Les mil i una nit» que va «guanyar tots els premis, però que hui s’hauria quedat antiga».

Ell utilitza el suro com a matèria prima en gaudir d’un procés molt més senzill «es fa una maqueta i s’escanetja per a traure a continuació les mesures que vullgues en canvi el cartó exigix un procés molt més llarg», comenta Bernat Estela mentre culmina una atractiva jirafa.

Enguany el taller de Bernat Estela ha gaudit d’una visita especial, la de la Verge del LLuch patrona d’Alzira, que s’incorporarà a la festa fallera el dia de l’Ofrena. Una mare de Déu de suro, encarregada per la Junta Local Fallera que és l’unic element no infantil de la instal.lació, en abastar una alçària total de 5 metres.

A més de dos treballadors conta amb el suport de, «Fallera», una simpàtìca gosseta que com moltíssims amants de les falles admira el magnífic treball del seu amo que acumula nombrosos premis al llarg dels seus 29 anys de trajectòria.

Riberaexpress

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here