El canal de Les Basses podrà recollir les escorrenties a partir de finals de desembre

0
881
Camí dels Pescadors on es concentren les escorrenties pluvials
Veïns de Les Basses
Presentació del projecte
Manuel Aldeguer junt l’alcalde

 

Traçat del canal

El canal discorrerà paral.lel a la CV-50

Les obres que comencen el pròxim dilluns s’executaran en 9 mesos

El canal tindrà una llargària de 920 metres i un pressupost d’1,3 milions d’euros

Un nou canal recollirà la pròxima legislatura les aportacions dels barrancs del Respiral Fosch de l’Arena i Garcia Maria

 

El director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el regidor de Gestió Urbanística Fernando Pascual, han anunciat, este migdia, el començament de les obres de drenatge del Canal de les Basses, que tindrà lloc el proper dilluns 5 de març

 

A la reunió, que han mantingut al local de l’associació de veïns de les Basses, han estat presents també representants de l’empresa adjudicatària, la UTE Canal Alzira, els tècnics de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, els regidors de Seguretat, Sara Garés i Medi Ambient, Pep Carreres  de l’Ajuntament d’Alzira i els veïns de la zona afectada.

Molt necessària

És una obra molt necessària que millorarà les condicions d’inundabilitat i la situació de les famílies i del barri, un primer pas molt important”, ha indicat Aldeguer.

 

L’objectiu de les presents obres és dur a terme les actuacions tècnicament i econòmicament més adients per a millorar els problemes que a hores d’ara plantegen les escorrenties superficials, que en èpoques de pluja es produeixen a la zona de les Basses, com a conseqüència de la insuficient capacitat d’evacuació de la xarxa de pluvials existent.

 

Per la seua part, l’alcalde ha explicat que donada la magnitud de les obres necessàries, estes actuacions es poden considerar com una primera fase d’un projecte global, que hauria de completar-se en la futura legislatura.

 

El regidor d’Urbanisme, Fernando Pascual, ha traslladat als veïns disculpes pel retard de les obres anunciades per a finals de 2017, i que es van ajornar per dificultats tècniques i ha manifestat que “amb este projecte volem culminar la promesa que es va fer als alzirenys i alzirenyes quan vam entrar en el govern”.

 

En esta fase es tracta de captar les escorrenties superficials que circulen pel camí dels Pescadors mitjançant un canal d’una longitud aproximada de 920 metres, portar-la fins el barranc de la Casella. El dimensionament del canal s’ha fet tenint en compte les futures aportacions dels barrancs del Respirall, Fosch, García María i de l’Arena, quan el projecte es desenvolupe completament. 

Les aportacions d’estos barrancs es recolliran en un nou canal que es farà la pròxima legislatura, en una segona fase que serà continuitat de l’actual, però que «és convenient enllestir-lo una vegada comprovat el funcionament del que ara iniciem» segons Aldeguer i que requerirà de «tanques de tempesta o basses grans»

En acabar la fase informativa ha tingut lloc la signatura de l’acta de comprovació del replantejament per part de l’empresa adjudicatària i els tècnics de la conselleria. Amb esta signatura s’inicien unes obres que compten amb un pressupost de 1.324.495,26 euros i un termini d’execució de 9 mesos.

 

Les obres

D’acord amb les condicions d’abocament al barranc, determinades per la línia d’energia a respectar, el vesament del canal es produïx mitjançant unes comportes basculars les quals, en el cas que el nivell d’aigua a la Casella alcance les esmentades condicions, tancarien per a impedir l’aigua circulara en sentit contrari pel canal.

El barranc artificial discorrerà per davall de la redona on confluixen el camí dels Pescadors amb la CV-50 discorrerà paral.lela a esta carretera fins la redona del bingo i per darrer de la Pirotècnia Crespo desembocarà en el barranc de la Casella.

 

El canal s’ha dimensionat geogràficament per a un període de retorn de 15 anys (aproximadament 19m3 / s), però les condicions d’abocament esmentades fan que el cabal real que es podrà desaiguar quan l’obra estiga completada serà el corresponent a 10 anys de període de retorn (14,04 m3 /s). Ara bé, en esta primera fase, encara que el canal té la capacitat esmentada, l’obra de captació limita el cabal que es pot arreplegar a un període de retorn de 7,5 anys (11,43 m3 /s).

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here