Sanitat premia el treball Barri-Escola 2.0, un programa de suport i millora educativa de l’Ajuntament d’Algemesí

0
506

El treball busca la millora educativa durant l’ESO i reduir les desigualtats de gènere i els problemes de salut associats

El projecte “Barri-Escola 2.0: suport i millora educativa durant l’ESO” ha obtingut el reconeixement institucional a la recerca sanitària amb perspectiva de gènere que ha atorgat la Direcció General d’Investigació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. El lliurament del premi es va realitzar en el Centre d’Investigació Príncep Felipe de València per part de la Consellera de Sanitat, Carmen Montón.

L’objectiu del projecte Barri-Escola 2.0 és augmentar el nivell educatiu durant l’ESO de joves de 12 a 16 anys de diverses cultures d’un barri en situació d’elevada vulnerabilitat reduint les desigualtats de gènere i els problemes de salut associats.

Barri-Escola 2.0 és un projecte impulsat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) en col·laboració amb la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, el Centre de Salut Pública d’Alzira i el CEIP Salvador Andrés d’Algemesí. El projecte està finançat per l’Ajuntament d’Algemesí.

La investigació té com a finalitat avaluar la intervenció amb les xiquetes i xiquets i els seus familiars residents en el barri El Raval d’Algemesí que van iniciar 1º de l’ESO al setembre de 2017 fins a 4º de l’ESO al juny de 2021. Els resultats de l’avaluació permetran prendre decisions sobre la seua possible transferència a altres barris en situació d’elevada vulnerabilitat d’altres municipis identificant les fortaleses de les accions desenvolupades i les millores que són necessàries incorporar.

Barri-Escola 2.0 té el seu origen en el projecte Barri-Escola basat en la dinamització del mapa d’actius per a la salut del barri El Raval realitzada en 2011 en el context del Projecte RIU i que tracta de donar resposta a la necessitat de realitzar l’acompanyament i reforç acadèmic a l’alumnat de l’ESO per a reduir l’absentisme i el fracàs escolar. L’associació Vincles Salut va desenvolupar Barri-Escola en el curs acadèmic 2012-2013 amb xiquets i xiquetes de 6º d’Educació Primària i 1º de l’ESO amb finançament d’Obra Social La Caixa.

Aquest projecte tracta d’influir sobre alguns dels determinants socials que expliquen l’abandó de l’alumnat durant aquesta etapa educativa, com són el nivell educatiu de les famílies, la complexitat dels contextos socioeconòmics i culturals en els quals viuen, la falta i/o inadequació d’espais físics i temporals per a l’estudi, les conseqüències de mantenir els rols del model de gènere tradicional o els prejudicis cap als entorns d’elevada vulnerabilitat des de la vessant educativa, entre altres.

La dinamització comunitària és una de les eines clau en el projecte establint-se connexions entre diferents “actius” o recursos per a guanyar salut (professorat dels centres educatius, alumnat, famílies, grups o associacions, serveis o programes municipals, etc.) en les activitats organitzades. Es potencia la participació de les persones en situació de major fragilitat i, especialment de les dones, joves i xiquetes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here