Els Museus Fallers d’Alzira i Cullera potencien la Xarxa Valenciana amb un protocol d’actuació

0
516
Museu faller d’Alzira

Els Museus Fallers de la Comunitat Valenciana oficialitzen la Xarxa Valenciana de Museus Fallers

Alzira, 15 de febrer de 2018.- El Museu Faller de València, el Museu Faller de Gandia, el Museu Faller d’Alzira, el Museu Faller de Cullera, el Museu Faller de Xàtiva i el Museu de l’Artista Faller de València signaran el pròxim dissabte 17 de febrer al Museu de l’Artista Faller de València un Protocol General d’Actuació per potenciar institucionalment la Xarxa Valenciana de Museu Fallers.

L’objecte del Protocol d’Actuació és establir les bases per a la col·laboració de les institucions abans esmentades en el desenvolupament dels treballs d’estudi, investigació, catalogació, difusió i interpretació amb l’objectiu de crear una Xarxa de Museus Fallers i Col·leccions Museogràfiques reconegudes (XARXA VALENCIANA DE MUSEUS FALLERS), connectats entre tots ells i que siguen depositaris de tots els elements que conformen i generen la dimensió de la festa de les falles.

Isabel Aguilar, vicealcaldessa i regidora de Festes, Turisme i Patrimoni Cultural, ha manifestat que «Es tracta de dinamitzar els projectes museístics i museològics des d’un punt de vista global, amb la col·laboració, la participació, el anàlisi, la reflexió i el diàleg per profunditzar en els objectius que ens han portat a crear aquesta Xarxa de Museus que estrena una imatge corporativa unificada i pròximament activarà una web amb informació de tots els museus fallers que la integren».

Les entitats que signen el Protocol es comprometen a diferents premisses que afavoriran a tots els components de manera igualitària i solidària. Primerament, els components de la xarxa deuen ser Col·leccions Museogràfiques o Museus reconeguts, o que estiguen adherides a una entitat pública o privada reconeguda com a tal, o que manifesten de manera inequívoca que estan en tràmits de ser reconeguts com a Museu o Col·lecció Museogràfica, d’acord amb la llei.

El segon compromís dels components de la xarxa és difondre l’organització de la festa, l’activitat cultural dins de les possibilitats del seu àmbit d’actuació i geogràfic, el caràcter satíric, la sociabilitat, els mecanismes rituals, les habilitats, les especialitats tradicionals i el treball artesanal que genera i els valors identitaris per garantir el foment i la transmissió intergeneracional.

En tercer lloc, el Museus que conformen aquest compromís  deuen difondre la Xarxa Valenciana de Museus Fallers amb projectes museístics i museogràfics que intenten arribar al major nombre de col·lectius, fomentant d’aquesta manera la festa de les falles i la nostra cultura.

I per últim, els components de la xarxa deuen preservar, protegir i fer accessible la manifestació festiva de les falles i els seus elements integrants corresponsabilitzant-se’n del seu llegat ancestral i intergeneracional.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here