Pascual: «No serà fàcil acostumar als alzirenys a que deixen de beure l’aigua embotellada»

0
885
Fernando Pascual en la Potabilitzadora
L’Estació de Tractament en la Garrofera

Una família de quatre membres gasta 876€ anuals en aigua embotellada en canvi la de l’aixeta li costa 5,79

El govern d’Alzira aspira a que els veïns consumisquen el 100% d’aigua de l’aixeta

La capital de la comarca paga 240.000€ a la Generalitat per l’aigua de la Planta Potabilitzadora

 

Una família alzirenya constituïda per 4 membres estalviaria 870 euros anuals si en lloc de beure aigua embotellada la consumira exclusivament de l’aixeta de la seua vivenda.

El consum de 2.920 litres anuals a un preu de 0,30€ li suposa un cost total de 876 euros a l’any. La mateixa quantitat però procedent de la xarxa municipal d’aigua potable apenes s’eleva a 5,79€.

El regidor de Gestió Urbanística, Fernando Pascual assegura que l’aigua de l’aixeta «és de qualitat», però tot i això reconeix que «no va a ser fàcil acostumar als veïns a que deixen de comprar aigua embotellada».

De 80 hem passat a 15 mg/l de nitrats

Els alzirenys que han consumit durant molts anys aigua que superava els 80 mg/l en el nivell de nitrats, ara pot gaudir d’una aigua que té un màxim de 24 mg/l  però a mitjans de març es quedarà en tan sols 15 mg/l, fet que per a Pascual significa «no tindre pràcticament nitrats, hi aigua embotellada que els supera».

Este percentatge tan baix s’ha aconseguit arran la posada en marxa de l’Estació de Tractament de l’Aigua Potable a  la Garrofera d’Alzira en gener de 2014. Una estació capacitada per a proporcionar un total de 10 hm3 a 13 municipis de la Ribera.

La capital de la comarca té aprovats 2,8 hm3 per a 2018, encara que inicialment fa quatre anys podia disposar tan sols d’1,3 hm3. Això ha permitit incrementar la qualitat de l’aigua en els últims dos anys al barrejar-la amb la del dipòsit municipal ubicat a l’Hort de l’Anglés que té un percentatge de nitrats sensiblement superior.

Des del passat 5 de febrer el percentatge de la barreja és del 64% de la planta i el 36% del pou municipal, però en el periode màxim d’un mes, l’aigua procedent de la potabilitzadora s’elevarà fins al 78% el que suposarà reduir els nitrats a nivells que oscil.laran entre els 15 i el 16 mg/l.

L’objectiu per al govern local és que Alzira puga utilitzar el 100% de l’aigua de la planta de la Garrofera, donat que els 13 municipis amb drets adquirits no consumisquen, actualment, els 10 hm3 asignats. Així Carcaixent, per exemple, «no utilitza els 1,18 hm3 que li pertoquen, ni Sueca els 0,988 hm3» explica Pascual.

El regidor alzireny lamenta que la capacitat de la cananonada que conduix l’aigua des de la potabilitzadora a les poblacions «haja estat disenyada per proporcionar el 50% de l’aigua que necessiten» i per tant per a traslladar el 100% faria falta fer altre conducte» segons advertix Pascual que recorda que a Alzira li enviaren inicialment «només el 30% d’aigua des de la planta».

L’equip de govern insistix en la «qualitat» de l’aigua que consumixen actualment els alzirenys; «el clor garantitza que l’aigua no porte cap bactèria i és un desinfectant que es volatilitza ràpidament». Per ajudar a l’evaporació del clor es recomana posar-la en una gerra o botella de cristal oberta. Altra recomanació de les autoritats municipals és que es «bega fresca en tindre millor gust».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here