L’Alcúdia denuncia la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions

0
600

 La corporació de l’Alcúdia contra l’augment del 0,25% de les pensions

Denuncia la pèrdua de poder adquisitiu i l’amenaça de les polítiques del PP per al manteniment del sistema públic de pensions

 

L’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat una moció de Compromís i PSPV, amb l’abstenció del PP, per la que es denuncia la progressiva pèrdua del poder adquisitiu de les pensions.

 

Cal dir que l’IPC de 2018 es va tancar amb un augment del 1’20%. Malgrat això, de nou, el Govern, ha decidit aplicar una pujada del 0,25% per a les pensions per al 2018, el que suposarà una pèrdua de poder adquisitiu de quasi l’1% per als nostres jubilats i pensionistes. El Govern de Rajoy gastarà 313 milions en aquest augment, molt lluny dels 1.500 que hauria de gastar per garantir una pujada de pensions d’acord al cost de la vida. Si l’augment haguera sigut igual al de l’augment de l’IPC de 2017, la pujada haguera significat 10 euros mensuals de mitjana i no 2’3 com, en realitat, ha suposat. És a dir 142 euros anuals front a 32.

 

Aquesta xifra del 0’25% és coneguda des de la reforma de pensions que, com a conseqüència de les condicions imposades a Espanya pel rescat internacional de la nostra banca i de la nostra economia, va aprovar el Govern el 27 de desembre de 2013. Aquella reforma, suposa, de fet, que aquesta revalorització de pensions del 0,25% anual, es mantindrà durant molts anys.

 

Les polítiques del PP representen una seriosa amenaça per al sistema públic de pensions. El Govern de Rajoy ha posat en perill la sostenibilitat econòmica de les pensions, que han entrat en un període de dèficits constants i creixents; i amb el nou mecanisme de revaloració, que es desvincula del poder adquisitiu i amb el factor de sostenibilitat, que ajusta l’import de la pensió en funció de l’esperança de vida, es condemna als pensionistes a un progressiu empobriment. I tot això, ho han fet, per mitjà de la imposició, sense diàleg social i trencant el consens del Pacte de Toledo. Amb estes polítiques el PP està preparant el camí per als Fons de Pensions privats, en detriment del Sistema Públic de Seguretat Social.

 

Cal recordar que, abans d’aquesta reforma, des de 1996 es revaloritzaven les pensions segons l’IPC, excepte es dues ocasions durant la crisi, al 2011 i al 2012, en les que es va perdre en total un 4’8% de poder adquisitiu.  

 

Es calcula que en tan sols tres anys de 2017 a 2019, l’IPC augmentarà entre el 4’10% i 4’50%, mentre les pensions sols augmentaran un 0’75%, sis vegades menys. Si bé, els especialistes adverteixen que està previsió, durant el període d’esperança de vida mitjà d’un pensionista, per damunt de 20 anys, pot acumular un deteriorament de l’entorn del 25%.

 

A més el Govern del PP ha buidat el Fons de Reserva que, comptava amb 66.815 milions d’euros a finals del 2011, i ara està en números negatius. Aquest escenari posa en risc la situació financera de la Seguretat Social i en conseqüència, la garantia no sols de les pensions actuals sinó també, i especialment, de les pensions futures.

 

Per això l’Ajuntament de l’Alcúdia demana tornar al consens, derogant la Reforma de les pensions de 2013, abordant noves fórmules de revaloració de pensions que permeten mantenir el poder adquisitiu al llarg de la vida del pensionista e incrementar els ingressos del sistema, complementant el finançament de la Seguretat Social, entre altres mesures, amb ingressos procedents d’impostos destinats anualment a completar els ingressos per cotitzacions fins que estos es tornen a equilibrar dins del sistema, com per exemple nous impostos extraordinaris a la banca. Intensificant la lluita contra l’ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here