L’Alcúdia s’oposa de nou a instal.lar un macroabocador al terme de Guadassuar

0
614
Protesta contra el macroabocador

La nova proposta conté també impactes importants per al medi ambient i la població

La planta es situaria a menys d’un quilòmetre del terme de l’Alcúdia

Ja fa quasi dos anys que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana anul·là de manera definitiva la modificació de 2012 del contracte de residus pel qual es situava un macroabocador de residus a Guadassuar, al costat de la Sèquia Reial, fallant a favor de l’Ajuntament de l’Alcúdia en la demanda que s’hi interposà contra el Consorci de Residus Ribera-Valldigna i l’empresa adjudicatària de les instal·lacions.

 

La sentència va donar la raó a l’Ajuntament de l’Alcúdia que es va oposar fermament al macroabocador, igual que al de Benimodo i Massalavés que també s’oposaren, als milers de veïns i veïnes i a les desenes d’associacions que ens recolzaren en la lluita que mantingueren front una imposició tremendament injusta.

 

Ara, dos anys després, es torna a posar damunt de la taula la construcció del macroabocador al terme de Guadassuar, en una zona pròxima a l’anterior ubicació. Tot i que a hores d’ara encara no s’ha iniciat el procediment a través del qual es decidirà l’emplaçament definitiu de l’esmentada instal·lació, des de l’Ajuntament de l’Alcúdia considerem que aquesta nova proposta, sense arribar a tindre, en principi, els enormes impactes ambientals que tenia l’anterior -que se situava al costat mateix de la Sèquia Reial i a un quilòmetre dels Ullals del Riu Verd-, conté també elements i impactes importants per al medi ambient i la població, davant els quals, i en resposta a la demanda de la ciutadania de l’Alcúdia, no podem fer altra cosa que oposar-nos.

 

Entre altres, volem significar alguns dels motius  que ens duen a mantindre aquesta posició:

 

Segons l’estudi efectuat per a determinar les ubicacions idònies a la zona del Consorci Ribera-Valldigna, aquesta nova ubicació va ser descartada per no garantir la impermeabilitat del substrat geològic.

 

El el macroabocador se situaria a poc més d’1 km del terme de l’Alcúdia i a una distància similar d’un nucli d’una trentena cases situat entre els termes de l’Alcúdia i Guadassuar i d’altre de similars característiques, i on resideixen veïns i veïnes de la nostra localitat. Igualment distintes zones de vivendes disseminades existents en els termes de Guadassuar i Alzira queden a menys d’1 km de la zona.

 

La zona on es pretén ubicar es troba literalment encaixada per dos barrancs que drenen les terres conegudes com la Garrofera de Guadassuar, aigües avall de la vessant oriental de les muntanyes de Tous. Un dels dos barrancs baixa pel mateix terme de Guadassuar per desembocar en la Sèquia Reial del Xúquer. L’altre discorre pel terme d’Alzira per acabar en una zona endorreica on part de les aigües que pot recollir s’infiltren en el subsòl, amb la possibilitat de vessar al paratge dels ullals del Riu Verd. En els dos casos la construcció de l’abocador suposaria un risc potencial mediambiental en cas de produir-se una situació de pluges intenses -cal recordar que no són estranys registres de més de 100 l/m2 en poc de temps en eixa zona-.

 

L’Alcúdia ha suportat les incomoditats, molèsties i males olors, des de fa més de 20 anys, sense cap benefici, d’una Planta de Residus, ubicada al terme de Guadassuar, on s’ha tractat el fem de 250.000 habitants. Aquesta planta, hui en dia afortunadament en procés de modernització, està situada lluny del nucli urbà de Guadassuar, però molt a prop del nucli urbà de la pedania de Montortal, pertanyent a l’Alcúdia, on viuen al voltant de 200 veïns i veïnes que han patit, durant molts anys, les males olors i el pas pels seus carrers d’una ingent quantitat de vehicles amb destinació a la Planta.

 

Els camins agrícoles de la zona on es preveu el macroabocador no estan, òbviament, dissenyats per suportar el trànsit de vehicles pesats carregats amb els residus. Tot i que es podrien realitzar les obres d’adequació necessàries, el pas d’eixos vehicles suposaria un risc greu per a l’habitual trànsit agrícola -vehicles lents i voluminosos-, per al pas de les persones residents en els disseminats i també per a les rutes ciclistes que poc a poc es van consolidant en la zona.

 

L’Ajuntament de l’Alcúdia ja es va dirigir per escrit, el passat 21 de desembre, al president del Consorci de Residus, manifestant-li la preocupació i l’alarma per la possibilitat de que es contemplara aquesta instal·lació al terme de Guadassuar. L’escrit finalitzava amb aquest paràgraf: “Sense entrar en més detalls, volem demanar-li que tant com alcalde de Guadassuar –a nivell de les possibles ubicacions en el seu terme, especialment en la zona de la Garrofera– i com a president del Consorci de Residus, tinga en compte aquestes consideracions abans que es puguen plantejar ubicacions potencialment conflictives.

 

A banda d’aquestes raons, volem manifestar que considerem que no sols han de donar el seu consentiment per a la ubicació del macroabocador els municipis aspirants a tindre-lo, sinó també els municipis limítrofs que poden resultar afectats per una infraestructura d’aquestes característiques. En aquest sentit cal assenyalar que la zona proposada se situa a poc més d’1 km del terme de l’Alcúdia, a 4 km de la pedania de Montortal o a 5 km del nucli urbà de l’Alcúdia, però a 8 km del nucli urbà de Guadassuar.

 

Per altra part, l’acord del Consorci de Residus, ha consistit, exclusivament, en la realització d’un estudi “per a la valoració de l’aptitud del territori per a la localització d’una instal·lació de dipòsit en abocador”. Com a resultat del qual, finalment, es van proposar una sèrie de localitzacions que foren considerades les més òptimes. El procediment que es va seguir en l’estudi, segons ens han indicat, fou la delimitació sobre el mapa dels requisits tècnics i mediambientals que requereix una instal·lació d’aquestes característiques. Una vegada establertes eixes limitacions s’acotaren 5 zones distintes, les quals foren rebutjades pels municipis on s’ubicaven. No coneguem ni entenem, en base a la informació disponible, quins criteris s’han interpretat de manera més laxa per permetre obrir el ventall d’emplaçaments a les zones després proposades, com la que ara ens afecta.

 

Cal dir igualment que en cap moment s’ha entrat, per part del consorci, en la valoració de la construcció d’altres alternatives amb menys impacte front a la del macroabocador. Considerem que una vegada descartades les ubicacions tècnicament viables es faria necessari la presa en consideració d’alternatives com ara els  microabocadors.

 

 

Per les raons expressades anteriorment, i sense descartar altres impactes susceptibles que es podrien produir en cas de que la instal·lació se situara en la ubicació de Guadassuar, demanem al ple l’adopció dels següents acords:

 

Rebutjar, de manera frontal, la possibilitat de que l’abocador de rebuig del Consorci de Residus Ribera-Valdigna, siga situat al terme de Guadassuar i pròxim al terme de l’Alcúdia, en base a les raons abans explicades.

 

Utilitzar tots els recursos a l’abast de l’Ajuntament per oposar-se a la instal·lació d’aquest macroabocador al lloc descrit, en cas de que aquesta fora la ubicació seleccionada pel Consorci.

 

Demanar al Consorci de Residus un debat sobre els criteris d’instal·lació d’un abocador de rebuig, incloent entre ells, la conformitat, tant dels municipis on s’instal·laria com dels municipis limítrofs.

 

Traslladar aquesta moció al President del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, així com a la totalitat de municipis que formen part de l’esmentat consorci.

 

 

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here