El Botànic de València estudiarà una planta endèmica trobada a l’antic convent de l’Alcúdia

0
904

 

L’Ajuntament de l’Alcúdia va encarregar un estudi al Jardí Botànic de València sobre les característiques d’una espècie de planta Antirrhinum que sols creix en les parets de les ruïnes del Convent de Santa Bàrbara.

L’Ajuntament de l’Alcúdia, a través de les regidories d’Urbanisme i Medi Ambient, sol·licità al Jardí Botànic de la Universitat de València la determinació d’uns individus de plantes popularment anomenades conillets (espècies del gènere Antirrhinum L., Plantaginaceae) amb motiu dels treballs de consolidació de les ruïnes de l’antic Monestir de Santa Bàrbara per si pogueren tractar-se d’exemplars d’alguna de les espècies protegides d’aquest gènere.`

Paco Sanz, Regidor d’Urbanisme i Medi Ambient es va posar en contacte amb el conservador de les col·leccions científiques del Jardí Botànic Jaime Güemes per tal de descartar que aquesta planta fora protegida i al mateix temps per estudiar la possibilitat de que es tractara d’una espècie única i exclusiva del Convent, produïda per una hibridació. Segons el regidor la singularitat del conillet trobat aconsella la seua conservació i la presa de mesures durant les obres de consolidació del monestir, passades i futures, que minimitzen l’afectació i eviten la seua destrucció.

El primer dubte que no resol aquest estudi és a quina espècie del gènere Antirrhinum pertanyen, ja que estudiat el material amb les revisions clàssiques i actuals, no es troba cap espècie coneguda que reunisca les característiques morfològiques, vegetatives i reproductores que hem trobat en la planta durant l’estudi.

La variabilitat morfològica observada, especialment en el color de les flors (que varien de blanc a purpuri intens, passant per totalitats rosades), però també en la forma de les fulles, l’existència de flors mal formades, podrien estar indicant que estem davant una nova espècie híbrida.

Després d’explorar els voltants de l’antic Monestir i altres lloc propicis en el casc urbà de L’Alcúdia, no s’han trobat altres plantes paregudes d’Antirrhinum. Podria tractar-se d’una població aïllada que ha trobat a les ruïnes un lloc adient i protegit on desenvolupar-se. Les plantes estan refugiades en la part superior de les tàpies i des d’allí dispersen les llavors que permeten la presència de plant

Conillets en l’antic convent Santa Bàrbara

es al terra i a algunes fissures de la tàpia.

Si totes aquestes previsions s’acompleixen, podríem estar davant d’una nova espècie híbrida exclusiva del Monestir. Seria, possiblement, una espècie que va quedar refugiada a les ruïnes, en mig del creixement de L’Alcúdia. Podria tractar-se d’una espècie exclusiva i endèmica d’aquest enclavament i podria tindre interés prendre mesures de conservació per a garantir la seua pervivència.

L’Ajuntament té previst encarregar al Botànic de València un estudi botànic en profunditat per a determinar les característiques botàniques que defineixen la planta, amb una descripció botànica i proposta de nom específic. Així com la publicació de l’estudi en una revista botànica per a donar-li validesa al nom. El nom de l’espècie podria associar-se amb les ruïnes, el poble, l’advocació del Monestir o qualsevol altre nom que puga fer referència al lloc on s’ha conservat o al municipi de l’Alcúdia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here