La investigadora Mª Josep Sigalat dóna el fons oral d’Ismael Roig a l’Arxiu municipal

0
737
carcaixent donació arxiu ismaelEs tracta d’una sèrie d’entrevistes i la seua transcripció realitzades al dirigent sindical sobre les seues vivències a Carcaixent

L’Alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha rebut de mans de la historiadora Mª Josep Sigalat la donació del fons oral d’Ismael Roig Soler, format per tres entrevistes que la investigadora va realitzar entre els anys  1994 i 1995 al dirigent sindical sobre la seua vida i les seues vivències en Carcaixent en el període dels anys trenta del segle XX. En total, quasi 10 hores de gravació repartides en 7 cintes de casset digitalitzades a format CD amb la seua respectiva transcripció.

MªJosep Sigalat, autora del llibre Canvi social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la Guerra Civil, ha volgut cedir este material a l’Arxiu Municipal ja que considera que així es garantitza la seua conservació, organització, unitat i disponibilitat de consulta per al poble de Carcaixent. La historiadora ha comptat amb el vist i plau dels hereus d’Ismael Roig per a fer la donació.

Ismael Roig Soler, nascut a Benissoda, es va traslladar a Carcaixent en l’any 1929 on va treballar en una impremta. Amb la proclamació de la II República, es va afiliar a la CNT sent un dels militants més actius en les lluites socials d’aleshores. Durant la guerra, va participar en la Columna de Ferro i en la 82 Brigada Mixta fins al final, quan va aconseguir fugir del cercle d’Alacant i arribar a França, on va ser internat al camp de concentració de Saint Cyprien.

Poc després va tornar clandestinament a Barcelona participant activament en el Comitè Regional de Catalunya, sobretot en la confecció i impressió de Solidaritat Obrera, ofici que exercia durant els seus anys en Carcaixent. Durant els anys cinquanta va passar a un segon pla en la lluita clandestina, fins que va ser reconegut en 1954 i va fugir a França. Posteriorment es va traslladar a Uruguai i Montevideo fins a 1975, any en què va tornar a València.

Paco Salom, qui agraïa MªJosep Sigalat la donació efectuada a l’Arxiu Municipal, es va interessar pel tracte personal amb el dirigent sindical i va reconèixer el treball i esforç de la historiadora per recopilar tot el material i posar-lo a l’abast de la ciutadania. Així, l’alcalde de Carcaixent, també va manifestar el seu desig de que les vivències i treball d’Ismael Roig transcendiren més enllà del seus protagonista i puga treballar-se amb més profunditat, ja que solament s’ha investigat una part mínima.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here