La Ribera reduix en 5 punts el consum d’antibiòtics en els últims 14 anys

0
583

El Departament de Salut de La Ribera redueix el seu consum d’antibiòtics en més de 5 punts ·

Un ús incorrecte dels antibiòtics incideix en l’augment de les resistències bacterianes, amb importants repercussions per a la salut pública.

 

Alzira (01.01.18).- El Departament de Salut de La Ribera ha reduït en més de 5 punts el seu consum d’antibiòtics des de l’any 2003. Així, s’ha passat de consumir 27,19 dosi d’antibiòtics per cada 1.000 habitants i dia (DHD), a 22,11 dosi. Segons ha destacat el director mèdic del Departament de Salut, Dr. Vicente Palop, «el nostre país, com altres països del sud d’Europa, s’ha caracteritzat sempre per un elevat ús d’antibiòtics i, paral·lelament, amb una alta taxa de resistències bacterianes» . Cal destacar, en este sentit, que l’augment de les resistències bacterianes generat per un ús incorrecte dels antibiòtics s’està convertint en «una seriosa amenaça per a la salut pública, en reduir l’eficàcia d’este tipus de medicaments, indispensables per combatre determinades malalties de caràcter infecciós». «Per això, cal fer una tasca continuada de conscienciació, tant dels professionals sanitaris com dels usuaris, per a realitzar un ús prudent d’este tipus de medicaments», ha afirmat el Dr. Palop. En este sentit, el Departament de Salut de La Ribera comunica, periòdicament, a pacients i professionals, informació sobre l’ús dels antibiòtics, a través de la difusió de fulls informatius amb recomanacions i consells.

Així, les recomanacions dirigides a pacients se centren en recordar que els antibiòtics només són útils enfront de malalties causades per bacteris i que, per tant, no són efectius en cas de refredat, grip, mal de coll i altres malalties infeccioses produïdes per virus. Així mateix, es remarca que els pacients no s’han d’automedicar i, en cas que el seu metge els prescriga un tractament antibiòtic, no han d’abandonar-lo mai abans del temps establert (encara que desaparega la febre o milloren altres símptomes). Pel que fa a les recomanacions realitzades a personal sanitari, es recorda que, abans de prescriure un tractament antibiòtic, el professional ha de prendre una sèrie de mesures com: confirmar l’existència de la infecció i localitzar-la, conèixer les resistències bacterianes de l’àrea geogràfica i determinar la necessitat o no de prescriure un tractament antibiòtic. Així mateix, es recomana administrar l’antibiòtic en les dosis correctes per al tipus i localització de la infecció diagnosticada i ajustar la durada del tractament a esta, així com informar el pacient sobre el seu procés infecciós i el tractament prescrit i controlar el seu compliment.

Pla d’Ús Racional del Medicament La difusió d’este tipus d’informació entre pacients i professionals forma part de les accions que el Departament de Salut de La Ribera du a terme per tal de fer un ús més racional dels medicaments a la comarca. Totes estes accions s’emmarquen en el Pla d’Ús RaciHospital antibioticsonal del Medicament (PURM) del Departament de Salut, que engloba també iniciatives de caràcter formatiu i divulgatiu, com la celebració de jornades i xerrades o l’edició de publicacions monogràfiques sobre ús de medicaments.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here