Jaume I arribà a Alzira en abril i negocià amb els musulmans fins el 30 de desembre de 1242

0
1433

Jaume I en Alzira

Este dissabte la ciutat d’Alzira commemora el 775 aniversari de la seua presa pel rei Jaume I d’Aragó.

La data és especialment significativa per a la història del nostre poble, sobretot per quant suposa en el context de la seua incorporació a la civilització cristianooccidental.

La “vespra del benaventurat sant Silvestre”, tal i com assenyala l’Aureum Opus Privilegiorum Regni Valentie, còdex de finals del segle XIV, en realitat el Llibre de Privilegis de la vila d’Alzira que es conserva al nostre ric Arxiu Municipal, de l’any 1242, la musulmana Al-yazirat s’entregava al conqueridor.

Fa anys el qui va ser professor i catedràtic d’Història Medieval a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, el doctor Pedro López Elum, en el seu llibre La conquista y repoblación valenciana durante el reinado de Jaime I, situava amb molta exactitud els feits que varen donar lloc a la presa. L’acció de la conquista de les nostres terres s’inicià en la primavera de 1242, coincidint amb la fugida del senyor musulmà d’Alzira a Múrcia. López Elum assenyalava: “El rey llegó hacia abril de 1242 y, a partir de entonces se iniciaron los contactos con las gentes de aquella villa para acordar las capitulaciones. Se ultimaron a finales de diciembre cuando, tras señalar distintas fechas, se fijó su entrega el 30 de diciembre de 1242 o finales, según otros autores, de 1243”.

A l’Edat Mitjana, segons el sistema de calendació que tenia com a base el naixement de Crist, el 24 de desembre era l’últim dia de l’any, mentres que el 25 de desembre es convertia en el primer del següent. Així, segons eixe còmput, el 30 de desembre pertanyia a l’any 1243, mentres que per a altres sistemes encara era 1242. Malgrat que Roc Chabàs va aclarir eixe extrem ja fa molts anys, encara són molts els autors que sitúen erròniament la conquista d’Alzira el 1243. Aclarit el tema es conclou en què la data va ser el 30 de desembre de 1242.

La Crònica de Ramon Muntaner assenyala la consideració que llavors tenia d’Alyazirat el conqueridor i els seus en considerar-la “una de les més fortes viles del món i bona i honrada”.

El pacte i les disposicions que van fer possible la submissió d’Alyazirat i la seua incorporació al Regne de València foren fruit de l’extraordinària diplomàcia del monarca. Jaume I s’obligà a respectar les propietats dels musulmans, els seus usos, lleis i religió; els musulmans per la seua banda a ser fidels i lleials amb el seu nou senyor. El compromís no es va complir ja que alguns anys després el mateix monarca es va vore obligat a reprendre els seus pels abusos que havien comés amb la població musulmana tal i com resta enregistrat en el més antic dels documents que es custodien al nostre arxiu, un pergamí de la Cancelleria Reial datat pocs anys després de la conquista.

Cada 30 de desembre les alzirenyes i els alzirenys recordem i evoquem aquella gesta com una data important que forma part dels annals històrics. Eixe dia fa anys tenia lloc una cerimònia religiosa: missa, sermó i actuació de la capella de música en honor de sant Silvestre Papa, considerat patró menor de la vila, en el retaule a ell dedicat, obra de 1597, de Vicent Requena, que presidix el Saló de Sessions de la Casa Consistorial. Les autoritats vestien les seus millors gales i rememoraven el fet que segles abans havia tingut lloc.

Ara es rendix homenatge a la senyera local –la bandera carmesí amb l’escut de la ciutat sense timbrar – amb una processó cívica, i s’aprofita, a través d’un Ple Extraordinàri,  per a guardonar a les persones i institucions que a judici de la Corporació Municipal es mereixen el reconeixement de les seues conveïnes i conveïns pel seu compromís amb la ciutat.  En esta ocasió s’ha distingit a l’artista Elena Negueroles, al Parc de Bombers comarcal, a Facundo Botija, a l’empresa Vicente Ferrer i a l’Associació de Malalts d’Alzheimer.

Aurelià Lairón

Arxiver i Cronista d’Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here