Les actes més antigues de l’Arxiu d’Alzira veuen la llum en una obra editada per la Universitat

0
1765
D. Gómez A. Lairón S. Vercher i A. Furió
D. Gómez A. Lairón S. Vercher i A. Furió

llibre actes universitat FM llibre acte universitat public llibre actes universitat 2 llibre actes universitat 1

S’anomena Llibre d’actes del Consell i jurats de la vila d’Alzira (1388-1397)

Aurelià Lairón i Salvador Vercher han fet la transcripció documental

El catedràtic d’Història Medieval de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, Antoni Furió, ha presentat hui l’edició del Llibre d’actes del Consell i jurats de la vila d’Alzira (1388-1397), una transcripció documental de textos llatins i valencians dels manuals del Consell Municipal de finals del segle XIV, realitzada per Aureliano J. Lairón Pla i Salvador Vercher Lletí, i publicat per la Universitat de València dins la col·lecció Fonts Històriques Valencianes que dirigix el catedràtic Enric Guinot. La publicació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alzira.

Furió ha destacat que aquelles actes «són les predecesores de les que actualment es fan dels plenaris», essent les més antigues que es conserven en l’Arxiu Municipal d’Alzira. L’historiador, que ha fet la presentació junt l’alcalde Diego Gómez en el Saló Noble, recordava que «sis segles després continua reunint-se la corporació en el mateix saló».

49.900 sous amb 8.500 veïns

Tot i haver transcorregut més de 600 anys les preocupacions dels aleshores Justícia, jurat i consellers, eren molt semblants a les que tenen l’alcalde i els regidors; «aconseguir recursos per fer el pressupost que aquell any 1.388 fou de 49.900 sous davant els 8.500 veïns que sumava l’aleshores Alget-zira entre la vila i els seus arrabals i alqueries.

En l’Edat Mitjana les administracions locals feien front als sous del mestre, del metge, a les despeses de les escoles i hospital amb els ingresos que aconseguia mitjançant impostos com la contribució sobre el patrimoni dels alzirenys i altres indirectes que gravaven aliments de primera necessitat. Fins i tot per finançar-se els ajuntaments emitien deute públic que suscrivia l’oligarquia local.

Segons l’alcalde, a l’Arxiu Municipal d’Alzira «s’han conservat 6 llibres d’actes del segle XIV» i en aquesta publicació «s’editen els tres primers volums amb una cronoliga que va des de l’any 1388 a la meitat del 1397».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here