Càrcer planta 1.000 exemplars de l’espècie en perill d’extinció «Limonium mansanetianum»

0
1043

LimoniumMés d’un centenar de veïns i escolars s’han reunit esta setmana a Càrcer per contribuir a la millora del riu Sellent plantant 1.000 exemplars de Limonium mansanetianum, planta coneguda vulgarment com ensopeguera de Mansanet, en el marc d’un programa de restauració ambiental del riu coordinat per l’Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Limne i l’empresa Sallent Urbana.

La restauració es realitza sobre una zona d’uns tres-cents metres, on s’escomet una millora de l’ús públic, facilitant l’accés i la informació ambiental. Esta nova fase del projecte es porta a terme gràcies al suport econòmic de la Diputació de València per a la restauració ambiental d’espais municipals i les obres de condicionament s’han assignat a l’empresa Sallent Urbana mitjançant concurs públic. Josep Botella, alcalde de Càrcer, explica que «l’actual pla d’intervenció al Sallent pretén aconseguir que la zona propera al pont que uneix Càrcer i Cotes es converteixi en un paratge en el qual es puguin realitzar activitats ciutadanes i per tant el projecte també pretén la recuperació social «.

Estes accions es combinen amb la restauració del riu, que es porta a terme amb la Fundació Limne, entitat que assessora en matèria del protocol a seguir pel que fa a les espècies i posa en marxa diverses accions de voluntariat, com les organitzades esta setmana per replantar els 1.000 exemplars de Limonium.

Una planta molt rara i escassa

L’ensopeguera de Mansanet és un endemisme valencià de distribució restringida al sud de la província de València, present en uns pocs municipis de la Ribera i la Costera. Es tracta d’una planta molt escassa i rara, condició per la qual es troba inclosa en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades i la llista vermella de Flora Vascular. En estos catàlegs està marcada com a vulnerable, categoria assignada també per la UICN. Es coneixen tan sols 7 nuclis poblacionals, amb un cens total de 37.700 exemplars. Des de la Fundació Limne destaquen que «la restauració del Sallent ha anat albergant diverses espècies d’interès, que a la llarga poden ser clau per a sol·licitar la figura de Paratge Natural Municipal per este riu tan singular, per la seua elevada salinitat».

Limonium mansanetianum és objecte d’un exhaustiu seguiment per tècnics de la conselleria que han censat i cartografiat totes les poblacions conegudes. Es conserven llavors als bancs de germoplasma del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana i s’han establert protocols depurats de germinació i producció de planta, utilitzades en accions de reforç poblacional. De fet, els 1.000 exemplars que han portat al riu Sellent provenen dels vivers del CIEF, que han pogut generar el material vegetal gràcies al Fons Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here