Un miler de senyeres d’Alzira penjaran de balcons i faroles el 30 de desembre

0
665
Balcó de la Vila que lluix des de hui l'ensenya local
Balcó de la Vila que lluix des de hui l’ensenya local

IMG_9718

IMG_9712

La vespra de Sant Silvestre, és a dir el pròxim 30 de desembre que farà el 775 aniversari de la conquesta d’Alget-zira Xúquer per part de Jaume I un miler de senyeres de la ciutat adornaran els edificis públics a més de nombrosos balcons i faroles de totes les barriades de la ciutat.

L’Ajuntament d’Alzira ha iniciat hui la seua penjada al barri de la Vila, tot just en el recorregut que la comitiva municipal farà el dissabte, al voltant de 16:45 hores, per commemorar el centenari de l’emblemàtic Pont de Ferro.

Les senyeres estan patrocinades per l’empresa local, Extracciones y Limpiezas Marmi SLU, arran un conveni establert amb el consistori.

També lluiran les banderes durant les Festes de Sant Bernat en recollir el govern local una proposta de l’arxiver i cronista oficial de la ciutat Aurelià Lairón que va fer una tasca de recuperació de la senyera que data de l’any 1640. El plenari de la corporació municipal del 19 de juliol de 1995 aprovà la seua proposta.

Lairón considera en declaracions a Riberaexpress que “cal popularitzar” l’ensenya local que va desaparèixer “en el transcurs de les guerres de Successió en els segles XVIII i XIX”.

Senyera pròpia en la Baixa Edat Mitjana

Consta documentalment que la vila d’Alzira comptava amb “senyera pròpia ja en la Baixa Edat Mitjana”, segons recull el Quadern de Divulgació Històric “L’Escut i la Bandera d’Alzira” elaborat pel propi cronista.

Els documents recullen que que la senyera “era d’un únic color, el roig carmesí, propi a més de les viles reails de Xàtiva i Oriola entre d’altres que incorporava un únic element heràldic, i pintar la clau”, segons resenya l’arxiver municipal Vicente Pelufo.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here