La Diputació impulsa un projecte europeu per reduir la concentració de nitrats

0
364
Imagen

Reduir la concentració de nitrats en el cicle de l’aigua per a, d’una banda, reduir la contaminació, i per una altra, emprar un sistema que al mateix temps siga sostenible i produïsca energia renovable. Són les principals metes del projecte ‘Life Libernitrate’, en el qual participa la Diputació de València i que compta amb un finançament de 2,5 milions d’euros del programa Life+ de la Comissió Europea.

 

«És una proposta que es troba alineada amb els objectius de la institució provincial, com són la sostenibilitat i la cura del medi ambient, tot des d’un punt de vista innovador, que aporta un benefici i valor afegit a la societat, com és la producció d’energia renovable», ha assenyalat el diputat de Contractació i Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.

 

Els nitrats són sales químiques derivades del nitrogen que, en concentracions baixes, es troben de forma natural en l’aigua i en el sòl. No obstant això, la pràctica generalitzada de l’ús d’abonaments amb fertilitzants químics ha portat a l’augment de la contaminació de les aigües subterrànies i al desencadenament de processos nocius per al medi ambient.

 

El sistema que ‘Life Libernitrate’ pretén implantar preveu l’ús d’una tecnologia innovadora que aborde des d’un doble punt de vista els principals problemes ambientals que pateix la comarca en la qual es va a implementar, la Ribera Alta: d’una banda, la pol·lució de les aigües subterrànies pels nitrats; i per un altre, la contaminació atmosfèrica per la crema de la palla de l’arròs i la dependència energètica dels combustibles fòssils.

 

Aquesta tecnologia planteja emprar les cendres de la combustió controlada de la palla de l’arròs per a la creació de filtres de silici que reduïsquen la concentració de nitrats en l’aigua, i que al mateix temps, fruit d’aqueix procés es genere energia renovable que fomente una via alternativa de consum. La idea és desenvolupar una prova pilot en el municipi d’Alginet, on s’instal·laran els laboratoris de fabricació.

 

En el consorci, a més de la Diputació de València participen el Consorci de la Ribera, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, Aigües de València SA, la Universitat de Gènova, la Unió de Llauradors i Ramaders i Stichting Incubator. El projecte ja ha arrancat i tindrà una durada de prop de tres anys.

 

‘Life Libernitrate’ s’inscriu en la Directiva Marco Europea de l’Aigua i en els objectius 20/20/20 de mesures pel Clima i l’Energia de la Unió Europea, amb les quals es pretén reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 20%, incrementant la proporció d’energies renovables fins al 20% i reduint el consum energètic un 20% per a l’any 2020.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here