L’atractiu i la història de sis ponts de la Ribera

0
1713

Ponts 1Ponts AlbalatPonts Gavarda grupPonts fortaleny grupEl MUMA va organitzar el passat dissabte la Ruta pels Pont de Ferro de la comarca

  

En commemoració del primer centenari del Pont de Ferro d’Alzira, la regidoria de Patrimoni Cultural, a través del MUMA, va organitzar la Ruta pels Pont de Ferro de la Ribera, dins de la programació d’activitats dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

 

El passat dissabte va eixir un autobús per a recórrer els sis ponts de ferro que a principis de segle van unir els pobles de la Comarca, vertebrant la Ribera del Xúquer.

 

La primera parada va ser en el Pont d’Alzira, on Juanjo Sanz Maseres, llicenciat en Història de l’Art i col·laborador del MUMA, va donar les primeres pautes per a conèixer el context històric de finals dels segle XIX i primeries del XX, que va donar pas a la nova tecnologia i la construcció dels “Camins en l’aire”. La segona parada es realitzà en el Pont de Gavarda, per a fer un trajecte seguint el curs del riu, de manera que continuaren visitant els ponts d’Albalat-Polinyà; Riola-Sueca; Sueca-Fortaleny per a finalitzar en Cullera, on el director del Museu Històric i Arqueològic de Cullera,  Enrique Gandia  els va acompanyar explicant-los la història d’este pont, en l’actualitat el més antic, ja que el de Riola-Sueca es va fer de nou en els anys 80.

 

A tots els participants en esta Ruta els va sorprende la singularitat de cada pont, ja que cadascun te la seua pròpia tipologia, història i entorn. A la gracilitat aèria dels ponts s’unia un sense fi d’històries i anècdotes que J. Sanz va anar detallant, amenitzant així la contemplació d’estes obres declarades Bé de Rellevància Local, com a peces de gran valor cultural que, per separat i en conjunt, conformen un atractiu de gran interés per als riberenc i visitants, un fet que es va posar de manifest al valorar no sols el pont com obra d’ingenieria del moment, si no també com a peça harmoniosa en l’entorn, destacant el riu com a espai natural de gran atractiu. Un pont que va sorprende i causar admiració a tots els presents va ser el de Sueca-Fortaleny, de gran llargària i que conserva totes les peces originals, sobrevolant majestuosament sobre un ample i tranquil Xúquer.

Finalment, després del recorregut per tots els ponts, la parada final va ser de nou en el Pont d’Alzira, per a veure’l, una vegada més, però en esta ocasió amb altres ulls. 

 

La vicealcaldessa i regidora de Patrimoni Cultural i Turisme, Isabel Aguilar, es mostra molt satisfeta per contribuir a difondre el patrimoni historic-artístic d’una manera tan peculiar com esta, en la que els participants passen una jornada de grata convivència, guiats per especialistes en la matèria que faciliten l’accés al monument i aporten informació de primera ma per a que coneguem i estimem el nostre patrimoni cultural. Esta vista es preludi de la celebració del centenari del nostre Pont de Ferro este pròxim mes de desembre.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here