El govern de Cullera reduïx en 9 milions el deute de Cullera

0
355
Ajuntament de Cullera
Ajuntament de Cullera

L’ajuntament haurà rebaixat l’endeutament un 26 % a la fi d’enguany

La gestió econòmica del govern de Cullera seguix donant resultats positius. Des que s’iniciara l’actual mandat, l’executiu que presidix Jordi Mayor ha aconseguit reduir en 8,9 milions d’euros el deute municipal amb els bancs, un dels grans problemes heretats del passat als quals ha de fer front la capital turística de la Ribera.

Les dades, facilitades hui per la regidoria d’Hisenda que dirigix Juan Vicente Armengot, suposen per al regidor un «impuls» a la gestió econòmica de l’executiu, que porta dos anys tancant el pressupost amb superàvit i que a més per primera vegada en molt temps va aconseguir en 2016 un romanent positiu de tresoreria que ascendí a 1,5 milions d’euros

En 2015 el consistori devia a les entitats financeres 34,4 milions d’euros, sumant amortització de capital i interessos. A la fi d’enguany la xifra s’haurà reduït fins als 25,5 milions, la qual cosa suposa un 26 % menys.

«Estem al dia amb els bancs i l’altra bona notícia és que no estem generant més deute», afirma Armengot, qui es felicita perquè el govern del canvi «paga les seues factures, les que uns altres ens deixaren i, a més, fa polítiques per a les persones». «Hem posat ordre després d’una gestió nefasta de la dreta que ens va portar a ser rescatats en 2012 i a la major crisi financera i social de la història d’este municipi», afirma.

Solament enguany Cullera haurà pagat als bancs 4,3 milions d’euros. Armengot admet que destinar una quantia tan gran «limita al màxim la capacitat de maniobra del govern municipal». «L’herència rebuda és d’eixes a la que qualsevol particular renunciaria perquè estava enverinada», exemplifica. No obstant això, «estem manejant ben la situació» i preveu que l’exercici en vigor acabe també de forma positiva.

«El tòpic diu que la dreta gestiona bé l’economia, però a Cullera s’ha demostrat que és fals i que l’única cosa que van saber gestionar bé foren els seus propis interessos. Ha hagut de vindre l’esquerra per a agafar el bou per les banyes i posar fi a anys de descontrol», indica el responsable d’Hisenda.

Per damunt de les previsions

Este 2017 Cullera havia pressupostat 2,8 milions per a amortitzar deute, però finalment incrementarà esta xifra en 1,5 milions més gràcies al romanent positiu de tresoreria. Armengot assegura que ho fan forçats pel Ministeri d’Hisenda, que impedix al municipi destinar eixos diners a fer política. «Montoro posa primer als bancs i després a les persones i encara que no estem gens d’acord amb això, complim amb la nostra obligació», explica.

El punt d’inflexió que viu l’economia municipal es traduïx en una reducció dràstica del període mitjà de pagament a proveïdors, que ha passat de més d’un any al principi del mandat a menys de dos mesos en l’actualitat. Açò està permetent a l’ajuntament estalviar-se el pagament d’interessos de demora i negociar a la baixa els preus.

Antecedents

L’Ajuntament de Cullera és el més endeutat de la Ribera. En 2012 va arribar a un deute de 39 milions d’euros per factures impagades. Llavors, el Ministeri d’Hisenda l’intervingué i va imposar al consistori un dur pla d’ajust que s’allargarà fins a 2032. Eixa tutela impedix, entre altres aspectes, abaixar o bonificar impostos i a més limita a la construcció dels nínxols del cementeri les inversions que pot fer el municipi amb recursos propis.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here