Camarena (bomber): «Fa 35 anys aprenguerem abans a llevar fang que a apagar focs»

0
808
Bombers rescatant una família d'Alzira
Bombers rescatant una família d’Alzira
El parc en l'actualitat
El parc en l’actualitat

IMG_3500

bombers primera promocio 1982

La primera promoció 35 anys després
La primera promoció 35 anys després

El Parc de Bombers d’Alzira va nàixer fa 35 anys, un mes abans que la pantanada de 1982 i va estar constituït per 33 professionals. La primera promoció de bombers, dirigida per Pepe Llinares, s’ha reunit, hui, de nou a la capital de la comarca en un dinar per recordar aquella històrica data.

El bomber de guàrdia d’este matí, Antonio Camarena recordava el naiximent del parc i el primer que li venia a la memòria era, al igual que els seus companys, nombroses anècdotes dels últims dies d’aquell tràgic octubre del 82; «aprenguerem abans a llevar fang que a apagar focs» manifestava amb ironia este veterà bomber que ha mostrat a Riberaexpress les fotografies i records d’aquella època.

L’actual cap del parc, Bernardo Mascarell fa memòria de les primeres hores de la pantanada en les que va quedar inutilitzat l’únic ambió del parc. Es traslladaren a l’antic Hospital Santa Llúcia i allí amb una zodiac de la Creu Roja del Mar el que primer feren va ser evacuar al traumatòleg Ramón Jover, qui els encaminà a anar, casa per casa a arreplegar a tots els malalts, que necessitaven la diàlisi per dirigir-los a la CV-50 on un helicòter els traslladava als hospitals de València.

Mascarell recorda que el parc es troba «en una zona inundable» i cada vegada que el riu amença en desbordar-se es veuen obligats a traslladar els cinc vehicles que disposen a una zona elevada com feren en la riuada de 1987. Aquella horrible nit la va passar al ras, dalt del pont de Xàtiva, aquell jove bomber, en no poder arribar a l’Hospital arran la ràpida pujada de l’aigua. això sí, animat pels seus companys refugiats, junt els metges, enfermeres i malalts, en la segona planta del centre hospitalari.

Altre dels veterans del parc, l’exjugador de rugbi, Tomás Pardo, es riu mentre recorda una anècdota que es repetia durant els primers dies de funcionament del parc; «quan tocaven a foc, voliem pujar tots a l’unic camió que disposavem i ens pegavem autèntiques colçades per aconseguir-ho. Els que no ho aconseguien es dirigien a l’incendi amb els seus vehicles particulars».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here