10.000 dones de la Ribera es beneficien de la mamografia 3D que millora la detección un 20%

0
402

Cancer Dia mundial 17Hui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

  • L’Hospital de La Ribera és un dels pocs hospitals públics d’Espanya a utilitzar la tomosíntesis en l’estudi de la mama.

 

  • Representants d’associacions de la comarca han jugat una partida gegant de dames, en què les fitxes roses, amb consells de prevenció, s’han enfrontat a fitxes negres, amb factors de risc per patir la malaltia.

 

  • Les xarxes socials del Departament de Salut i els seus treballadors també han adoptat hui el color rosa en solidaritat amb les pacients de càncer de mama.

La mamografia digital 3D per tomosíntesis està permetent a l’Hospital Universitari de La Ribera augmentar un 20% la detecció de tumors de mama, pel que fa a la mamografia convencional i, a més, en fases inicials. Més de 10.000 dones s’han beneficiat ja d’esta tecnologia que el centre alzireny va incorporar el 2012, convertint-se en el primer hospital públic de la Comunitat Valenciana en oferir-la. Així ho ha manifestat, este matí, el director gerent del centre alzireny, Javier Palau, durant l’acte de commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

Sota el lema «Mou fitxa. Guanya’l la partida al Càncer «, l’acte ha comptat amb la presència de representants municipals i de juntes locals contra el càncer i associacions de la comarca, que han simulat una partida gegant de dames, en què fitxes roses, amb consells de prevenció, s’han enfrontat a fitxes negres, amb factors de risc per patir la malaltia. Entre les associacions presents es trobaven les juntes locals d’Alberic, Algemesí, Antella, Alzira, Carcaixent, Carlet, Corbera, Cullera, l’Alcúdia, Sollana i Sueca, així com l’associació d’afectades de Fibromiàlgia d’Alzira ADAFIR. «L’objectiu primordial d’esta acció ha estat el de conscienciar la població que, amb uns senzills hàbits de vida, com una alimentació saludable o la pràctica diària d’exercici, es pot prevenir, en certa mesura, esta malaltia, que afecta cada any a 200 dones de la nostra comarca», ha assenyalat el Dr. Palau, qui ha afegit que «tot i així, al nostre Hospital compta amb una elevada taxa de supervivència, que ja arriba al 84%». En este sentit, el Dr. Palau ha afirmat que «quan la malaltia ja està present, la millor arma amb què comptem és la de disposar de tècniques de detecció precoç, que ens permeten iniciar com més prompte els tractaments i seguir augmentant, d’aquesta manera, els índexs de supervivència i, a més, evitant en la mesura del possible, mesures més radicals, com les mastectomies «. Així, cal destacar que l’Hospital de La Ribera és un dels pocs hospitals públics d’Espanya a utilitzar la tomosíntesis en l’estudi de la mama, una tècnica que, en el 30% de les dones estudiades, ha afegit informació no visible a través de la mamografia convencional, cosa que ha permès veure millor les lesions, ha estalviat ecografies i mamografies addicionals i ha augmentat la confiança del radiòleg en les imatges a l’hora de realitzar un diagnòstic. Gràcies a esta informació addicional oferida per la tomosíntesis, s’ha reduït el nombre de recridades a pacients per realitzar-los ecografies i mamografies addicionals per aclarir troballes dubtoses, «el que ha evitat l’ansietat i angoixa que produeix a estes dones el fet de tornar a ser citades per fer-se proves complementàries», ha afirmat el Dr. Palau.

Biòpsia ràpida en 30 minuts En este mateix sentit, el director gerent de l’Hospital d’Alzira s’ha referit a la recent incorporació de la biòpsia ràpida, que permet obtenir el resultat de la prova en 30 minuts, en lloc dels 2-5 dies d’altres centres, «el que ens està permetent reduir al màxim el període d’incertesa diagnòstica, una de les etapes de major estrès per les quals passa la pacient al llarg de la malaltia». A més, esta tècnica, que ja s’ha aplicat a l’hospital alzireny a 169 dones, «permetrà agilitar la consulta amb l’oncòleg i les proves complementàries necessàries per definir millor l’estratègia terapèutica que se seguirà en cada cas».

Pla Estratègic 2018-28 Segons el Dr. Palau, «tot això és fruit del compromís que, des dels seus inicis, ha mostrat amb el càncer l’Hospital de La Ribera», un compromís «que creiem que és vital mantenir en els proper anys, independentment de qui gestioni este Hospital i el seu Departament de Salut». Així, el director gerent s’ha referit al «Pla Estratègic 2018-28 que Ribera Salud està elaborant actualment i que estarà llest, per a la seua presentació als ciutadans, en poques setmanes». «Creiem que és la nostra obligació deixar per escrit quines línies estratègiques s’han de seguir en el futur per garantir la qualitat assistencial que La Ribera està oferint i que, en matèria oncològica, ens ha permès situar l’Hospital d’Alzira a l’altura dels grans hospitals nacionals», ha afirmat el Dr. Palau. Al costat de la simulació de la partida gegant de dames, el Departament de Salut de La Ribera també s’ha sumat a la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama amb l’organització d’un «Pink Day» entre els seus treballadors, que han anat a el seu lloc de treball hui amb algun element rosa entre el seu uniforme o vestit (mocador, canellera, sabatilles …) i amb el canvi de fesomia de les seues xarxes socials, que han adoptat el llaç i color característic d’este Dia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here