La Ribera produirà enguany 270 milions de caquis el 85% de la producció nacional

0
655
Cirilo Arnandis en la Fira Gastronòmica de l'Alcúdia
Cirilo Arnandis en la Fira Gastronòmica de l’Alcúdia
La collita s'ha avançat enguany
La collita s’ha avançat enguany

Cirilo Arnandis caqui Fira

Es cultiven ja 75.000 fanecades en la DO Kaki Ribera del Xúquer

L’ausència del mercat de Rússia pesa com una losa

Preus acceptables a l’inici de la campanya que s’ha avançat en 10 dies

La comarca de la Ribera produirà un total de 270 milions de quilos en la campanya de caquis recentment iniciada el que suposa prop del 85% de la producció nacional estimada en uns 325 kg. Una campanya que ha començat prou prompte, al voltant de 10 dies abans que l’anterior.

Gran escombrà

Açò suposa  entre «un 5 i un 10% menys de les previsions inicials» segons Cirilo Arnandis president de la Denominació d’Origen Kaki Ribera del Xúquer, que reduix en un 20% els caquis que es comercialitzaran «davant els destrios i calibres menuts existents». La reducció obeix a «la gran escombrà» registrada enguany segons ha declarat Arnandis a Riberaexpress.

En la zona reservada a la D.O. es cultiven ja al voltant de 75.000 fanecades, després que els últims anys continua incrementant-se anual la superfície cultivada encara que a un ritme prou inferior al de fa uns anys.

Pel que fa als mercats, Arnandis considera que encara «queda sostre per al consum de caquis», essent «tota Europa» el principal client de la marca Persimon, mentre la DO treballa en l’expansió per EEUU, Canadá, Brasil, els països àrabs i el més recent de Xina.

Major calibre

Els productors riberencs lamenten que l’ausència de Rússia «pesa com una losa» en ser amb 200 milions d’habitants, un important mercat per al Kaki de la Ribera, «ojalà es puga reobrir prompte» indica el president de la D.O.

Tot i la sequera patida en el darrer any «enguany hi ha més calibre que l’any passat» i a més la campanya ha arrancat amb «preus acceptables» i fins i tot considera Arnandis «les cricunstàncies apunten a que podrien recuperar-se els preus de fa dos anys».

Doble de caquis que de cítrics

Una prova de la relevància adquirida pel caqui a la comarca es troba en les dades de la Cooperativa Agrícola de l’Alcúdia (CANSO) on la comercialització del caqui ( uns 44 milions de quilos)  duplica a la del cítrics (estimada entre 22 i 23 milions).

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenrotllament Rural de la Generalitat Valenciana,Francisco Rodríguez Mulater assenyalà, recentment, que caqui «té un llarg recorregut però hi ha molts aspectes que es poden millorar, per a no morir d’èxit». I afegí que el sector «ha de cooperar per a accedir als mercats de forma organitzada, ens trobem en un bon moment per a organitzar este cultiu a tots els nivells, producció i comercializació».

Riberaexpress 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here