Suc de Teatre estrena «Culpable» en la XVI Mostra Nacional Amater d’Alzira

0
819
"Culpable" de Suc de Teatre
«Culpable» de Suc de Teatre

La XVI de la Mostra Nacional de Teatre Amateur d’Alzira comença el pròxim cap de setmana

El Gran Teatre d’Alzira acull la XVI Mostra Nacional de Teatre Amateur, organitzada per l’Associació Cultural La Tarumba amb la col·laboració de la Federació de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana i el patrocini de l’Ajuntament d’Alzira, a través de la Regidoria de Cultura.

Les representacions ocuparan els dissabtes i diumenges de dos caps de setmana d’octubre, en els quals s’alternaran gèneres teatrals molt variats.

El dissabte 14, a les 20 h, actuarà el grup GIT Avant va el carro, d’Alginet. Escenificarà una obra coneguda pel públic alzireny, que tindrà l’oportunitat de gaudir de nou amb ella o de conèixer-la per primera vegada. Es tracta de Mandíbula Afilada, una de les comèdies més famoses de Carles Alberola, una peça enginyosa construïda amb una gran precisió, que juga amb els somnis, amb el temps imaginat i amb els fantasies d’un Peter Pan que és construeix el seu propi univers amb un guió a la mesura dels seus interessos i que navega entre el desig i la realitat, la raó i la bogeria. Una xicoteta joia de complexitat narrativa a partir de molt pocs elements, que sintetitza a la perfecció un dels tems bàsics del teatre d’Alberola: el refugi en la ficció com a via d’escapament davant d’una realitat inhòspita.

El diumenge 15, als 19.30 h, es produirà l’estrena de l’últim espectacle de Suc de Teatre – La Tarumba, un drama escrit per José Antonio Martínez del que Guillermo García ha fet la versió en valencià. Culpable ens parla dels capritxos i de les paradoxes del destí, sempre voluble i imprevisible. Ens mostra com un acte, aparentment quotidià i intranscendent,  pot modificar de soca-rel les nostres vides i les de les persones que ens envolten. Ens fa veure com el caos succeeix, de manera dràstica, el relatiu ordre i la felicitat de què en gaudim. Parteix d’un fet real: un dels millors motoristes de la Guàrdia Civil  pega una volta rutinària amb dos dels seus amics. A una hora qualsevol d’un dia entre tants d’una setmana com les altres. Però, a partir d’eixa hora, mai res no serà igual. No obstant això, la vida tanca una porta i permet que una altra s’òbriga. Del dolor, de la ràbia, dels retrets, de la solitud… poden sorgir, com si es tractara d’una au fènix, nous afectes, il·lusions i expectatives. Culpable és també una aposta per l’esperança i pel futur, i per això subratlla el valor de la paraula compromesa, de la lleialtat i de l’amistat.

El cap de setmana següent visiten Alzira els grups La Garnacha Teatre, de Logronyo, i el grup valencià Pànic Escènic. La Garnacha, un dels grups més guardonats del panorama teatral amateur espanyol, ha participat en la Mostra diverses vegades. El dissabte 21, el públic d’Alzira té  una oportunitat única de gaudir del seu darrer muntatge, La Leyenda de un bandido,  un drama musical que ha suposat una gran aposta tècnica i actoral per tal de dur-la endavant.  Està basat en la figura del bandit xilè Joaquín Murieta, també conegut com el “Robin Hood de El Dorado”, en la Califòrnia de la Febre de l´Or, en la dècada dels anys 1850. Un personatge real en que es basa la popular llegenda de El Zorro. Inspirant-se en la seua llegenda, i a partir del text de Pablo Neruda i de les set peces de la cantata “Fulgor y muerte de Joaquín Murieta” d´Olga Manzano i Manuel Picón, la Garnacha ens porta un espectacle on els actors i actrius canten en directe.

       Pànic Escènic és actualment un dels grups amateurs amb més èxit de la Comunitat Valenciana. Obres com Amant a Sou, ja representada en Alzira, i ara Soñando a Lorca, els ha fet acumular un grapat de premis i èxits de crítica i públic, no només a la comunitat Valenciana sinó també a la resta d´Espanya. Diumenge 22 d’octubre actuaran en el Gran Teatre amb Soñando a Lorca, que engloba les trames de tres de les més importants obres de Federico García Lorca (Yerma, Doña Rosita la soltera i Bodas de sangre), que van entrellaçant-se al llarg d´un dia. Un retaule lorquià de vides desolades que, en tenir tant en comú, necessiten comunicar-se. Una obra on s´obri una finestra a la vida de les dones i homes somiats per l’autor granadí, que després de la seua mort, es converteixen en personatges de ficció i tenen la possibilitat de reviure un sol dia de la seua existència. Un somni sobre el temps. Un viatge del matí a la nit, de la il·lusió a la desesperança, de la vida a la mort.

Com en edicions anteriors, dues són els principals objectius de la Tarumba i de la Regidoria de Cultura amb aquesta Mostra: la promoció del teatre mitjançant uns preus més que populars (2 euros per al públic en general i 1 euro per a estudiants) i que a Alzira puguen veure’s els treballs dels grups més destacats del panorama amateur espanyol.

ASSOCIACIÓ CULTURAL LA TARUMBA.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here