Cullera ix al carrer per a rebre al rei que mai la va poder conquistar

0
409

Cullera nou octubre Jaume ILa primera teatralització de l’arribada de Jaume I congrega un nombrós públic en els carrers de la Vila

«Cullera, sempre desitjada, mai conquistada». Amb estes paraules es va dirigir el rei Jaume I al nombrós públic que es va congregar en els Jardins del Mercat este diumenge per a assistir a la primera teatralització de l’arribada del monarca i la seua influent esposa, na Violant d’Hongria, a la vila que durant la Reconquesta mai van poder arrabassar per les armes als musulmans.

Passades les sis de la vesprada, el rei d’Aragó, València, Mallorca i comte de Barcelona i Urgell i la seua cort van arribar al municipi acompanyats per una gran expectació. Centenars de cullerencs es van concentrar en la plaça d’Espanya des d’on la comitiva va partir acompanyada per les cavalleries, els balls de l’Escola de Danses Colla Pas Pla i la música de l’Escola Municipal de Tabal, Dolçaina i Danses de Cullera.

El recorregut va transcórrer pels principals carrers del centre, on moltes persones s’amuntegaven per a vore al rei fundador del Regne de València. Després de rebre la calor del públic, la parella reial va descavalcar a les portes dels Jardins del Mercat on des de la balconada es van dirigir al poble de Cullera per a manifestar la seua admiració per la bellesa de les seues terres i concedir-li el privilegi de ser vila reial.

Els balls van amenitzar també la presència dels reis en el cor de la Vila, adornat per a l’ocasió, i una vegada conclòs el cerimonial els xiquets i no tan xiquets tingueren  l’oportunitat de fer-se fotos amb els reis.

La desfilada triomfal s’ha organitzat per la regidoria de Patrimoni Històric que dirigix Amparo Jover en la seua política de recuperar la història del municipi, potenciar-la com a atractiu turístic i contribuir a la seua difusió.

Cullera, molt concorreguda

La festivitat del 9 d’Octubre i el bon temps que acompanya estos dies —amb l’excepció de les escasses pluges del dissabte— han propiciat l’arribada de molts visitants, de la Comunitat Valenciana principalment, a la ciutat costanera, que este diumenge va registrar una alta afluència amb les platges encara amb gent i el passeig marítim ple de turistes.

La primera teatralització de l’arribada de Jaume I ha sigut l’acte més nombrós fins ara, però hui 9 d’Octubre els carrers també han viscut un gran ambient durant l’hissat del Penó de la Conquesta i les dansades. Cullera ha oferit una extensa oferta d’oci i cultural amb museus oberts, teatre, activitats infantils i música en valencià a més de l’acte institucional de lliurament dels Distintius 9 d’Octubre al magistrat Joaquim Bosch i a l’Associació de Mestresses de casa Tyrius al qual va precedir l’actuació de la Muixeranga.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here