La revolució rusa irromp este dissabte als carrers de Sueca en el marc del MIM

0
745
Teatro del Silencio de Xile
Teatro del Silencio de Xile

La capital de la Ribera Baixa es convertirà demà dissabte de matinada en l’escenari en el qual es desenvoluparà un dels esdeveniments històrics més important del segle XX: la Revolució Russa. I ho farà en una acció escènica itinerant -00:30h eixida des de la plaça Jaume I- dins del marc de la Mostra Internacional de Mim (MIM) de la mà de la companyia xilena Teatro del Silencio. El seu ampli elenc actoral juntament amb mig centenar d’artistes voluntaris valencians prendran en Doctor Dapertutto els carrers de la ciutat per a recrear i interpretar les llums i les ombres d’aquell esdeveniment.

Des de la seua fundació en 1989, Mauricio Celedón dirigeix aquesta companyia bolcada en un teatre del gest i de l’emoció en el qual es fusiona dansa, circ i música per a reflexionar sobre la nostra època en l’espai públic. Amb més de 20 muntatges produïts, arriba ara als carrers de Sueca per a commemorar amb magnificència el centenari de la revolució russa i retre homenatge a Vsevolod Meyerhold, director teatral afusellat sota el règim de Stalin.

“És un espectacle itinerant que evoca en diferents quadres la revolució russa d’octubre 1917 i també la seua repressió, amb un gulag compost de cinc gàbies habitades per personatges evocant els camps de treball forçat de Sibèria i la figura del poble lluitant per la llibertat”, explica Celedón, una de les figures més prestigioses del teatre gestual i físic d’Amèrica Llatina. Un poble que, com recorda, es va manifestar per a fer la revolució “el que desgraciadament va ser una utopia que es va perdre després de la mort de Lenin. Stalin va prendre el poder i el poble va ser totalment submís a una altra realitat, un comunisme que es va tornar feixista i que correspon també al que succeeix en la nostra època contemporània”. Hui, més que mai, reflexiona el director, “en aquests dies tan foscos en els quals les llibertats col·lectives i individuals es veuen restringides i amenaçades pels poders econòmics, polítics i religiosos, el teatre de carrer té un lloc i un paper primordial amb la seua gratuïtat per al públic, perquè l’art se seguisca compartint en el cor de cada ciutat”.

Prendran també els carrers de Sueca -itinerant eixida Plaça de l’Ajuntament, 18:00h- els integrants de Visitants, que exploraran en Tempus la privadesa en l’espai públic amb una peça d’artesania teatral que busca la complicitat de l’espectador i li atorga la possibilitat de compartir emocions. En ella, quatre arqueòlegs arriben des d’un espai-temps indeterminat per a capturar i analitzar mostres de fòssils del futur: els humans.

Immersa en el món del clown des de 1986 i amb una concepció teatral i una contundent estètica en les seues escenografies, la Cia. La Tal arribarà per la seua banda demà al MIM amb Carilló, que podrem veure en l’escenari de la plaça de l’Ajuntament a les 18:30h. La música sona i els engranatges d’un rellotge gegant comencen a moure’s. Diferents personatges emergiran de dins d’aquesta impressionant escenografia per a explicar divertides històries i robar-los el temps als espectadors.

I estrena absoluta serà la que presentarà Quitter amb Tant de bo a les 19:00h en la Sala d’Exposicions Els Porxets. Un espectacle en el qual quan la boca calla el cos parla i les paraules sobren. La companyia valenciana naix com a projecte de creació en 2014 sota la influència de la companyia de teatre físic Teatre de l’Abast i Zero en Conducta, de teatre gestual i titelles. En el procés ha passat per diversos espais d’exhibició i experimentació -Fets Miquetes, Hors List, Fap de Patraix i Cicle de Teatre breu- vitals per a donar com resultat la peça Tant de bo.

Dissabte, 16 de setembre:

 

18:00h Visitants (Vila-real) amb Tempus. (20’)

Itinerant Plaça Ajuntament i rodalies

 

De 18:30 a 22:00h Exposició Mulïer, creació escènica de la Cia.Maduixa.

Espai Claros – Els Porxets

 

18:30h La Tal (Catalunya) amb Carilló. (20’)

Escenari plaça Ajuntament

 

19:00h Cia.Quitter (València) amb Tant de bo ––Estrena absoluta. (20’)

Sala d’Exposicions Els Porxets

 

19:00h La Mecànica amb Els Ravinovich. (itinerant 30’)

Plaça Ajuntament i Carrer Sequial

 

19:00h Blick Theatre amb Hullu. (60´)

Centre Municipal Bernat i Baldoví

 

De 19:00h a 23:30h Instal·lació d’aire Arrima’t a la música.

Plaça Ajuntament

 

19:30h La Tal amb Carilló. (20’)

Escenari plaça Ajuntament

 

19:30h Visitants amb Tempus. (20’)

Itinerant Plaça Ajuntament i rodalies

 

20:00h La Mecànica amb Els Ravinovich. (itinerant 30’)

Plaça Ajuntament i Carrer Sequial

 

20:00h Visitants amb Tempus. (20’)

Mercat Central

 

20:15h Cia.Quitter amb Tant de bo. (20’)

Sala d’Exposicions Els Porxets

 

20:30h Guillem Albà & Clara Peya amb Pluja. (40’)

Casal Jove

 

21:00h La Tal amb Carilló. (20’)

Escenari plaça Ajuntament

 

21:30h Truna amb A la balconada

Façana Ateneu del Socorro – Carrer Sequial

 

22:30h Cia. Estampades amb FAR. (25´)

Campanar Sant Pere

 

23:15h  Truna amb A la balconada.

Façana Ateneu del Socorro – Carrer Sequial

 

23:00h Guillem Albà & Clara Peya amb Pluja. (40’)

Casal Jove

 

23:00h Blick Theatre amb Hullu. (60´)

Centre Municipal Bernat i Baldoví

 

23:00h 23:00h Svalbard (Suècia) amb All genius all idiot– per primera vegada a la Comunitat Valenciana. (60’)Poliesportiu Cobert

 

00:30h Teatro del Silencio (França – Xile) amb Doctor Dapertutto ––per primera vegada a la Comunitat Valenciana. (40´)

Itinerant, eixida Plaça Jaume I

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here