El mestre muixeranguer Tomás Pla es jubila després de 46 anys alçant torres

0
1164
Pla en un balcó del carrer Berca
Pla en un balcó del carrer Berca

Processoneta muixe en construc Foto de Javi Roig

Pla( balcó esquerre) un espectador més de la Muixeranga
Pla( balcó esquerre) un espectador més de la Muixeranga

Processoneta arquet Processoneta balladora Processoneta bastoneta Processoneta Plaça Major Processoneta tornejant

Castell ha debutat enguany com a mestre
Castell ha debutat enguany com a mestre

La Processoneta del Matí, de 500 metres de recorregut i quasi tres hores de duració, va mostrar ahir tot el barroquisme de la festa dels algemesinencs en la seua màxima expressió. Veure aquesta processó al carrer de Berca no deixa a ningú indiferent, especialment per l’entrada de la Mare de Déu de la Salut en la basílica de Sant Jaume amb les muixerangues i les danses actuant al mateix temps.

Una de les novetats d’enguany va ser la mascletà del dia de la Mare de Déu de la Salut un autèntic piromusical al ritme de la melodia de la Muixeranga.

Tomás Pla d’espectador

Cal significar que enguany ha sigut la primera volta que el primer mestre de la Muixeranga Tomás Pla no ha participat en la festa després de 46 anys de presència continuada. Tomás, ja jubilat, no es va perdre la Processoneta que va presencia amb certa nostàlgia des d’un balcó del carrer Berca.

Cal recordar que ell junt un grup de joves algemesinencs foren la clau de la recuperació de les danses quan l’any 1973 va estar a punt de desaparèixer.

Mentre a peu de carrer dirigia les muixerangues un dels alumnes, Marcos Castell que feia enguany el seu debut.

Més muixeranguers que mai

El balanç que fa la nova Junta i el seu Mestre, és molt positiu: “es tracta d’una actuació històrica, amb més muixeranguers i muixerangueres que mai, en la qual s’han completat centenars de muixerangues amb a penes alguna caiguda sense conseqüències”.

Com tots els anys aquesta processó congregà a nombroses personalitats del món polític i cultural valencià que no es volen perdre les festes declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Enguany assistiren el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; la consellera de Justícia i Administracions Públiques, Gabriela Bravo; la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó; la directora general d’Internacionalització de la Conselleria d’Economia Sostenible, Dolores Parra; el director general d’Administració Local, Antoni Such; el sotssecretari de la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques, Francesc Signes; els diputats en el Congrés, Elena Bastidas, Joan Baldoví, i Enric Bataller, els senadors Laura Castell i Josep Rufà; el secretari autonòmic d’Emergències, José María Ángel; el diputat d’Hisenda, Antoni Gaspar; la gerent de Divalterra, Agustina Brines; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; la directora adjunta de Música i Cultura Popular, Marga Landete; el sotssecretari de Sanitat, Ricardo Campos; la coordinadora del Bloc, Águeda Micó; el diputat provincial, Rafael Soler; els alcaldes d’Alberic, Almussafes, Alzira, la Barraca, Benimuslem, Catadau, Guadassuar, Llaurí, Massalavés,Rafelguaraf, Real, Sallent, Senyera, Sollana i Villanueva de Castelló. També van estar presents directius del ICCN, l’Associació de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, amb Natale Giordano al capdavant.

Per la nit culminà la festa la Processó de Volta General en la que a tots els balls i torres humanes s’afigen els personatges bíblics. La processó va recorrer el nucli antic d’Algemesí en un seguit de muixerangues i balls que finalitzaren en la plaça Major passades les dues de la matinada. A esta darrera processó acodiren al voltant de 250 participants en el Congrés Nacional d’Antropologia celebrat a Algemesí.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here