El 28 MIM mostrarà a Sueca l’avantguarda escènica gestual circense i dansística

0
680
Presentació del IMI a Sueca este migdia
Presentació del IMI a Sueca este migdia

MIM Far Estampades

Mim presentació Xavier

Mim sueca presentacio 17 1

Albert Girona
Albert Girona

La Mostra presentada hui es celebrarà del 13 al 17 de setembre a Sueca

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i la Fundació Bancaixa, ha presentat hui en roda de premsa la programació i novetats de la seua 28a edició, programada del 13 al 17 de setembre sota el lema «La musicalitat en l’escena». En ella ha intervingut Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport, junt amb els representants de la resta d’institucions esmentades. No ha faltat tampoc a aquesta cita Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), o el diputat Joan Baldoví,entre molts altres assistents.

Albert Girona ha destacat que el MIM, “l’aportació institucional del qual per part de la Generalitat s’ha triplicat de 2012 a l’actualitat passant de 16.000€ a 46.000€, és un exemple de cooperació institucional pública i privada, vertebració i democratització de la cultura, creació de nous públics i una aposta per l’excel·lència, les propostes escèniques valentes i arriscades”.

Com ha assenyalat Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, “la imatge del nou cartell anunciador és reflex de l’ànima d’aquest festival, multitudinari i alhora íntim, delicat, en el qual tot està cuidat al mil·límetre i en el qual cada any descobrim vertaderes delícies d’obres i companyies fruit d’una acurada selecció. Una any més, estem desitjosos de reviure aqueix ambient tan especial i únic que respira Sueca amb l’arribada del MIM”.

Rafael Alcón, president de la Fundació Bancaixa, ha afirmat durant la roda de premsa que “des de fa 28 anys el MIM ha consolidat un gènere com és el teatre gestual en el nostre àmbit cultural donant oportunitats als professionals valencians, i ha aportat la màxima qualitat i diversitat en la seua programació amb companyies nacionals i internacionals, a més de donar a tots els públics l’opció de gaudir del millor teatre”.

Els carrers de Sueca es convertiran la setmana vinent “en un riu de gent i d’espectacles pertot arreu”, ha realçat Vicent Baldoví, regidor de Cultura de Sueca: “Ens espera una setmana intensa, on anirem d’un lloc a l’altre per a gaudir d’un festival reconegut com el millor en la seua especialitat de l’estat espanyol i un dels tres millors d’Europa i en el qual la marca de qualitat està més que assentada”.

Com ha explicat el director del MIM Joan Santacreu, el festival presenta enguany una programació amb “20 propostes en les quals la música, els instruments, sons o cançons brillaran amb veu pròpia en cadascun dels espectacles programats tant de teatre de sala com de carrer i en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels intèrprets són el principal element artístic i el més important canal comunicatiu amb el públic”.

En el seu vessant formatiu i pedagògic, el MIM oferirà una Classe magistral impartida pel xilè Mauricio Celedón, una de les figures més destacades del teatre físic i gestual d’Amèrica Llatina. Sota el títol Un día yo hice mimo, el també director del Teatro del Silencio ens il·lustrarà sobre una concepció teatral basada en el gest i l’emoció, la dansa, la música i el circ.

En aquesta nova edició, el MIM segueix apostant per exhibir el millor de les companyies valencianes, que arribaran a Sueca aquest setembre amb propostes molt diferents. Des del Circo Social de La Finestra Nou Circ, la dansa-teatre De traca ballada per A Tempo Dansa, l’estrena de Tant de bo de l’emergent Cia. Quitter fins a la peça d’artesania teatral Tempus amb la qual Visitants explora la privadesa en l’espai públic, l’espectacle A la balconada de Truna, l’escenari del qual serà una balconada o la peça còmica circense The Audition de Xa Teatre.

Dins d’aquest context valencià, el festival acollirà l’estrena absoluta de En els núvols, en el qual La Negra ha reunit a Carlos Amador, Diego Guill i Xavo Giménez per a parlar, sense paraules i al públic familiar, sobre els diferents, els solitaris o els rebutjats. I per a injectar el verí del teatre als xicotets espectadors, el MIM els proposa de la mà de Scura Produccions iniciar-los en el món del circ i les arts escèniques en l’espai Ludi Planet.

 

Viatge a la infància i a la revolució russa

 

L’avantguarda escènica gestual, circense i dansística i les seues infinites possibilitats protagonitzaran la 28a edició del MIM amb muntatges de sala en els quals la paraula callarà per a escoltar al cos i emocionar amb el gest. Amb un esperit de creació sense límits, els belgues Okidok transgrediran tots els codis del clown i circ en Slip experience per a transportar-nos a un univers divertit i poètic. Els francesos La Faux Populaire arribaran a Sueca amb Cirque Poussière, carrusel de circ, teatre d’objectes i dansa per a recuperar la infància, i els seus homòlegs Blick Theatre presentaran amb les seues marionetes en Hullu als éssers més estrambòtics d’una comunitat.

Per la seua banda, des de Catalunya arriben dues companyies amb dues aventures escèniques. En Allegro, Cor de Teatre traça un viatge vertiginós amb 14 cantants que exploren i esborren les fronteres entre la gran música clàssica i l’humor visual més sofisticat; i Guillem Albà & Clara Peya conviden en Pluja a viure un divertit i poètic viatge per a cercar un refugi contra la vulnerabilitat.

Gran presència també d’espectacles gratuïts de carrer per a tots els públics. Intrèpid i sorprenent és el muntatge itinerant Doctor Dapertutto, que la companyia francesa-xilena Teatro del Silencio estrenarà en el MIM per a commemorar el centenari de la revolució russa. Des de Catalunya arribaran a Sueca els ritmes frenètics i les coreografies impossibles que Brincadeira bolca en Vertical; la dansa aèria FAR amb la qual la Cia. Estampades vestirà el campanar de Sant Pere; o Carilló, amb el qual La Tal robarà el temps als espectadors amb la música i els engranatges d’un rellotge gegant. I els mallorquins de La Mecànica ens donaran a conèixer a Els Ravinovich amb música, teatre i clown.

El MIM segueix enguany mimant als xicotets espectadors als quals ofereix, a part d’alguns dels muntatges esmentats, dues joies escèniques més: Vuelos dels madrilenys Aracaladanza, Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut; i Aupapá, espectacle per a bebès de 0 a 3 anys de la companyia asturiana Zig Zag Danza.

 

La programació del MIM s’amplia amb activitats paral·leles com el taller de teatre per a actors que impartirà Teatro del Silencio i els alumnes del qual formaran part de l’espectacle que la companyia estrenarà en el MIM, i un taller de teatre infantil de circ i xanques. El públic podrà també gaudir de la instal·lació Arrima’t a la música i l’exposició Mulïer, creació escènica de la Cia. Maduixa, recentment guardonada amb Premi Max al Millor Espectacle de Carrer.

Juntament amb la programació, les jornades del MIM s’amplifiquen amb els Off-MIM, programació alternativa i “no oficial”, organitzada i patrocinada pels pubs, cafeteries i altres col·lectius o entitats de Sueca amb el suport promocional i tècnic del festival.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here