La Serra de Corbera influix perqué Carcaixent siga més calorosa que Alzira i Algemesí

0
1536
El meteoròleg Toni Rubio
El meteoròleg Toni Rubio

Brisa aire fred aire calent

Zona de la Ribera més calorosa
Zona de la Ribera més calorosa

A Algemesí pot fer 3º de màxima menys que a Carcaixent i 1º menys que a Alzira

La brisa del mar ha de fer un rodeig per sortejar la Serra de Corbera

El temps que tarda en arribar fa que Carcaixent i la vall de Càrcer s’escalfen més

Tot i que la distància entre Algemesí i Carcaixent apenes dista 6 km, la ciutat Bressol de la taronja és més calorosa que l’epicentre de la Muixeranga i que la capital de la comarca, Alzira, de la que li separa només 2 km.

Així, per citar un exemple que s’ha produït molt sovint este estiu; mentre Algemesí registra una temperatura de 33º, en Alzira els termòmetres arriben als 34º i per la seua part Carcaixent situa el mercuri entre els 35 i 36º.

El perquè d’estes diferències de temperatura l’explica el meteoròleg riberenc Toni Rubio a Riberaexpress, amb el suport d’un mapa físic.

Brises més suaus 

El règim de brises es produeix gràcies a la diferència de temperatura entre el mar i la terra; en el cas de la Ribera bufa de sudest o de Xaloc que és la més habitual i s’endinsa en l’interior de la comarca procedent de la costa de Cullera i Sueca. Albalat, Polinyà de Xúquer i Algemesí són els primers municipis en gaudir de la brisa marítima i al voltant d’una hora més tard arriba a Alzira en tindre que fer un rodeig per sortejar a la Serra de Corbera.

Quan menys diferència de temperatura existix entre la terra i el mar, la brisa més suau bufa, és el que ha passat durant la major part d’este estiu en que l’aigua de la costa riberenca ha arribat a 29º, tres més que en anteriors estius.

El forn de la comarca

A Carcaixent, La Pobla Llarga, la vall de Càrcer, Antella i Sumacàrcer la brisa arriba entre hora i mitja i dos hores després, mentre tant «el sol continua calfant esta zona com si fora un forn», ens indica Rubio assenyalant l’especie de caldera envoltada de muntanyes d’este indret de la comarca.

Resulta que el vent més càlid pesa menys i poc a poc va deixant un espai a la brisa que al ser un vent més fresc pesa més; «va entrant com si hi haguera una comporta que li obrira el pas» explica gràficament el meteoròleg. I és just a l’arribada del front de brisa a Carcaixent, que ha de girar de Xaloc a gregal «quan es produixen les temperatures màximes».

Esta és l’explicació dels motius pels quals a Carcaixent fa més calor que Alzira i a Algemesí i a la capital de les danses valencianes, més frescoreta que a les dos importants ciutats veïnes.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here