La Diputació destina 710.000€ en actuacions de manteniment en cinc escoles de la Ribera

0
599
  • Ceip Garcia Lorca d'Alzira
    Ceip Garcia Lorca d’Alzira

    Maria Josep Amigó: «Es tracta d’injectar recursos als consistoris perquè puguen escometre les actuacions de conservació i millora requerides pels centres educatius, amb l’objectiu de que els nostres alumnes disposen d’instal·lacions dignes i una educació de qualitat»

La Diputació de València ha aprovat destinar 710.000 euros als municipis d’Alzira, Benifaió, Massalavés, Turís i Fortaleny  perquè des dels consistoris s’escometen actuacions de conservació i manteniment en un total de cinc centres d’Educació Infantil i Primària radicats en aquestes localitats. Aquesta partida pressupostària forma part del primer Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, en el que participen de forma conjunta la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i els Ajuntaments de les comarques valencianes.

En concret, s’actuarà en un total de quatre centres de la comarca de la Ribera Alta: el CEIP García Lorca, d’Alzira (130.000 euros); el CEIP Santa Bàrbara, de Benifaió (230.000 euros); el CEIP Blasco Ibáñez, de Massalavés (85.000 euros); i el CEIP Joaquín Muñoz, de Turís (180.000 euros). A més, en la comarca de la Ribera Baixa, també s’intervindrà al CEIP Sant Antoni Abat de Fortaleny (85.000 euros) per tal de millorar l’estat de les seues instal·lacions.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha assegurat sentir-se «molt contenta de comprovar com aquestes inversions són rebudes amb tanta satisfacció per part dels responsables dels centres educatius i dels equips de govern municipals». La vicepresidenta ha recordat que «des de l’inici vàrem tenir molt clar la necessitat d’establir vies de col·laboració entre les distintes administracions per tal d’implementar polítiques que permeten millorar la qualitat de vida de les persones». En aquest sentit, ha explicat que a través d’aquest programa «la Diputació de València sufraga actuacions de conservació i manteniment en un total de 44 centres d’educació infantil i primària pertanyents a nuclis poblacionals diferents i distribuïts entre les 14 comarques de València, cinc dels quals corresponen a la Ribera». Un programa que tindrà continuïtat al llarg dels propers exercicis i que, només aquest any, beneficiarà els vora 14.000 alumnes matriculats en aquestes 44 escoles on existeix la previsió d’actuar.

Maria Josep Amigó ha recordat que la competència del manteniment dels col·legis d’infantil i primària «correspon als ajuntaments, però no sempre aquestes administracions compten amb els recursos suficients per poder mantenir en òptimes condicions un parc d’escoles generalment envellit», ha indicat.

Per la seua part, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha ressaltat que les actuacions previstes al Pla Municipal de Manteniment d’Escoles «responen a un repartiment objectiu i transparent dels recursos, atenent a criteris estrictament tècnics i pensant en la ciutadania». El conseller ha apuntat que aquest programa «és necessari perquè durant 20 anys no s’han efectuat les inversions necessàries en infraestructures educatives ja existents», alhora que ha assegurat que permet abastar un triple objectiu: «fa possible que els Ajuntaments, escassos de recursos, puguen afrontar les inversions necessàries; permet que els i les alumnes puguen gaudir d’instal·lacions més dignes; i, finalment, s’aconsegueix millorar en eficiència energètica, sostenibilitat i respecte pel medi ambient».

Inversió de 7 milions

La Diputació de València va decidir destinar en el pressupost de 2017 un total de set milions d’euros en ajudes directes als municipis per al manteniment dels col·legis. Per tal de determinar els centres beneficiaris d’aquestes inversions, s’ha comptat amb l’assessorament tècnic de la Conselleria d’Educació. En primer lloc, amb l’establiment de prioritats en el tipus d’actuacions –s’ha optat per la substitució i adequació de portes i finestres, ja que incideixen directament en una millora de l’eficiència energètica–, com també en la consideració de criteris d’equilibri territorial i poblacional; i posteriorment, a l’hora d’escollir centres de municipis de diversos trams de població; a més d’establir un màxim d’una ajuda per localitat.

Per tal de quantificar les intervencions, s’han considerat les necessitats de cada centre: nombre d’alumnes, nombre de línies, metres quadrats i número de portes i finestres a canviar. Amb aquestes dades s’ha calculat un coeficient que ha servit per establir quatre trams d’ajudes: 85.000 euros, 130.000 euros, 180.000 euros i 230.000 euros.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here