El caqui es paga esta campanya a 0,25 € el quilo pràcticament la meitat que fa pocs anys

0
941
Antonio Costa amb una trampa
Antonio Costa amb una trampa
Excel.lent calibre i qualitat el d'enguany
Excel.lent calibre i qualitat el d’enguany

Mosca mediterrani costa 1 Mosca mediterrani trampa interior Mosca mediterrani trampa

Enguany ha començat a pagar-se entre 0,24 i 0,28 euros per quilogram

Els productors de caqui han començat esta setmana a instal.lar trampes en les seues parcel.les per atrapar la mosca del Mediterrani (ceratitis capitata) i millorar la collita de la pròxima campanya

Les trampes contenen feromona, un atraient mitjançant la seua característica olor per a les mosques femelles que accedixen a la trampa per uns foradets i que moren al seu interior pels efectes d’un insecticida que hi ha a les parets interiors. Es tracta d’evitar que les femelles posen els ouets sobre el caqui o cítric que piquen donat que al convertir-se en larves podrixen la fruta que cau posteriorment.

Alzicoop intermediària

En el cas d’Alzira és la cooperativa Alzicoop la que sol fer d’intermediària entre els agricultors i  la conselleria d’Agricultura i Medi Ambient que proporciona les trampes.

Paral.lelament els productors instal.len trampes casolanes que consistixen en botelles amb un producte, barrejat amb aigua, que fa d’atraient i que atrapa la mosca que entra i ja no pot eixir.

Les trampes s’utlitzen en els caquis i també en les varietats de cítrics més tempranes, com les okitsu, arrufatina i clausellina entre altres, segons explica a peu de camp l’agricultor alzireny Antonio Costa.

Menys fruits més calibre

Per cert enguany els caquissers es troben menys carregats que la campanya anterior; «hi ha menys collita però major calibre i millor qualitat» assegura Costa a Riberaexpress, mentre instal.la una de les trampes envoltada de caquis ja de considerable tamany. La disminució de la collita obeix a que «els arbres a causa de la forta calor han esporgat més del normal», però advertix que «és preferible la qualitat a la quantitat perquè al ser la fruta de major tamany el pes total es pot igualar».

Menys de 0,30€ per kg

Respecte als preus enguany els comerços han començat pagant «menys» que l’any passat; «en estos moments estan oferint entre 0,24 i 0,28 euros per quilo, mentre l’any passat es pagà una mitjana de 0,33 euros» ens conta este productor d’Alzira que matissa, «la major part de les cooperatives liquidaren la campanya pasada a un preu inferior al de 0,33 € per quilogram. L’increment considerable de superfície cultivada de caquis i la seua oferta cada any més massiva contribuix a que els preus vagen caiguent poc a poc. Els productors riberencs recorden amb nostàlgia que s’han arribat a pagar 0,50 euros per cada kg de caqui.

Este veterà llaurador, que cultiva tant cítrics com caquis, considera que la mosca del Mediterrani «li afecta més als caquis» davant el seu color «més cridaner» quan comença la maduració que atrau més al malaït insecte.

La ceratits capitata comença a picar els caquis en esta segona quinzena d’agost quan els fruits que estan als carasols dels arbres comencen a colorejar.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here