La Generalitat autoritza el tractament aeri contra la mosca negra entre Alzira i Cullera

0
547

Mosca negra tractament aeri 1La Conselleria de Sanitat ha donat llum verda a la fumigació aèria contra la mosca negra en el terme de Cullera després que l’ajuntament solicitara a principis d’any i també en 2016 este tractament per a combatre la plaga que afecta el municipi i a les localitats de la Ribera del Xúquer. Finalment, l’actuació s’efectuarà davant de la gran proliferació de l’insecte al llarg de l’estiu, factor que ha generat molèsties i problemes sanitaris als veïns de les poblacions situades a la vorera del riu.

Per al tractament, que es farà en dates pròximes, s’utilitzarà un biocida creat a partir de bacteris encarregats d’eliminar les larves. Este producte és totalment innocu i no afecta ni a les persones ni a altres éssers vertebrats.

A l’espera de l’autorització, el consistori cullerenc havia intensificat les accions preventives contra la plaga al llarg d’este últim any i a més a més ho ha fet amb un desenvolupament distint. Si abans s’actuava puntualment com a mesura preventiva quan es detectava un focus d’activitat de mosca negra o altres especies com el mosquit tigre, este any l’ajuntament ha realitzat un seguiment anual a través de tècnics especialitzats per a controlar i minimitzar l’impacte que l’insecte té sobre l’ecosistema local.

Fins al moment les actuacions s’han fet via terrestre. S’ha operat sobre les zones baixes del riu Xúquer i qualsevol lloc on s’ha apreciat una presència anormal del molest insecte. També s’han utilitzat drons xicotets per a detectar la presència dels focus. Açò s’ha compatibilitzat amb l’ús de predadors naturals amb la capacitat de controlar l’augment de la població de la mosca, seguint així un protocol d’actuació amb molt poc d’impacte en l’entorn.

El regidor de Medi Ambient, Hugo Font, ha indicat hui que el tractament aeri «és una actuació per a incrementar les mesures que s’han dut a terme durant l’últim any, amb la intenció d’eliminar els focus de larves de mosca negra tractant d’evitar la fase alada d’este insecte i les seues molestes picadures».

L’alcalde, per la seua part, ha dit que «és un treball que es realitza amb la supervisió i l’autorització de la Conselleria de Sanitat per a garantir la salut pública no sols del municipi de Cullera sinó també de les poblacions dels voltants davant l’acció de la mosca negra».

Encara que el tractament aeri mai és la primera mesura duta a terme, esta intervenció permetrà que el producte utilitzat puga ser efectiu en zones impossibles de tractar per via terrestre. La mesura suposa un pas més en la lluita contra els problemes que este insecte pot causar en la població.

A més a més, encara que el producte està principalment destinat a matar a la mosca negra, també resulta efectiu per a reduir la població d’un altre enemic habitual a l’estiu, el Mosquit Tigre.

La Mosca Negra

 

A diferència del mosquit tigre, la mosca negra pot arribar a desplaçar-se a una distància d’entre 20 i 30 kilòmetres. Açò fa que siga més difícil controlar els seus focus i la seua població. A més a més, mentre que els mosquits piquen, la mosca negra efectua una mescla entre picadura i mos que en alguns casos pot ocasionar un xicotet sagnat.

Este insecte viu prop de cursos d’aigua corrent, neta i ben oxigenada, on les femelles aprofiten per a posar ous sobre la vegetació aquàtica.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here