
L’any 2015 van caure 225 l/m2 més en la Murta que en la ciutat d’Alzira
Enguany s’han registrat fins ara un total de 360 l/m2 menys que els 378 recollits en desembre passat
L’Estació Meteorològica instal.lada fa 3 anys i mig a la Murta pel meteoròleg alzireny Toni Rubio permet registrar la temperatura i les precipitacions en esta vall i comparar-la amb els registres d’Alzira ciutat
Tot i que la distància es tan sols d’uns 5,5 km la diferència pel que fa a la pluja recollida els últims 3,5 anys es prou important, «entre un 25% i un 30%» més en el cas de la Murta segons Rubio que va instal.lar l’estació en febrer de 2014 ajudat per una vintena de companys de l’Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET).
L’orografia del terreny és clau, tot i que» la vall mira a ponent»; així en 2015 mentre esta estació instal.lada junt el barranc de la Murta va arreplegar 914,7 l/m2, el pluviómetre del nucli rubà es va quedar en 690 l/m2.
La sequera de 2014
El 2014 va ser un dels anys més secs d’este segle; a la Murta caigueren 350 l/m2 per 256 l/m2 a la capital de la comarca. En les pluges torrencials de desembre passat esta preciosa vall va recollir 378,6 l/m2, dels que 137 l/m2 van caure en un sol dia. Rubio les compara amb la pluges caigudes enguany i observa que l’últim mes de 2016 va superar els 360 l/m2 caiguts en els 7,5 primers mesos de 2017.
El jove meteoròleg d’Alzira explica a Riberaexpress les raons per les quals hi ha tanta diferència en tan poca distància; «el vent humit de la mar topeta amb la serra de Corbera que abasta alçàries entre 500 i 600 metres, les muntanyes l’obliguen a pujar el nivell i a fer crèixer els núvols».
Més a la tardor que a la primavera
Segons les característiques del clima mediterrani les pluges proliferen durant primavera i la tardor però a la Ribera del Xúquer «plou prou més entre setembre i desembre» explica l’especialista d’Alzira. Preguntat si la mar més càlida d’este estiu -uns tres graus més- pot afavorir una gota freda o pluges més torrencials a la tardor, Rubio assegura que «hi han altres factors que influixen» i que «no guarda una estreta relació», així fica l’exemple que les fortes tempestes del passat mes de desembre «es produiren amb la mediterrània freda». Un mar que cas de no existir convertiria a la Ribera i la Comunitat Valencia «en una zona desèrtica»
Rubio considera que l’estació de la Murta és un punt de referència molt important «per a fer de guia a les autoritats locals», així una forta pluja a la vall «significa que poden omplir-se els barrancs de la Murta, de l’Estret i la Casella i per tant poden pende les mesures adients».
Dos graus de diferència
Els dos pluviómetres instal.lats (un automàtic i un manual) en una parcel.la pròxima a l’entrada de la finca de la Murta, informen per una banda a temps real de quina és la pluja acumulada, mentre que el pluviómere manual servix per a corregir les dades si fora necessari i poder-les donar validesa. A més, l’observatori disposa de dos termòmetres automàtics a una distància d’uns 50 metres, un més baix que l’altre. Gràcies a estos dos sensors es pot observar com hi ha dos graus, o fins i tot, de vegades més diferència de temperatura entre els dos llocs, siguent les temperatures mes fredes al termòmetre de baix per la nit i més càlid durant el dia.
Respecte al nucli urbà d’Alzira les mínimes solen ser un parell de graus més baixes, el mateix que les màximes.
En els tres anys i mig de vida d’esta estació meteorológica ja ha registrat «varies pluges torrencials» que són aquelles que superen els 60 l/m2.
Riberaexpress