Toni Rubio: «La temperatura del mar en Cullera és tres graus més alta que altres estius»

0
1063
Toni Rubio contemplant una tempesta
Toni Rubio contemplant una tempesta
Rubio en la Plaça Major d'Alzira
Rubio en la Plaça Major d’Alzira

Meteoròleg Toni Rubio 1meteoròleg toni rubio 3

El meteoróleg d’Alzira treballa en una empresa francesa com a «caçatempestes»

La temperatura del mar en la costa de Cullera frega els 29º davant els 26º d’altres estius

Les temperatures s’han incrementat a partir dels anys 90

Li entrà el cuquet de meteoròleg de ben menut gràcies als seus iaios

Toni Rubio és un jove meteoròleg d’Alzira llicenciat en Ciències Mediambientals per la Universitat de València que va fer un master de Meteorologia a Barcelona.

Vicepresident de l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), als seus 30 anys, es va aficionar de ben menut quan «els meus iaios m’enconaven que m’assomara al balcó a diari per donar-los el part meteorològic». En un context familiar d’agricultors, a Toni li entrà el «cuquet» i va tindre clar des de ben jovenet que seria un professional de la meteorologia, en la que, segons confesa » m’entusiasmen les tronades nocturnes «.

Tal vegada per aixó treballa com a «caçatempestes», en qualitat de free lance, per a l’empresa francesa Meteorage. A velocitat «superlenta» la seua missió consistix en grabar videos en distintes zones de la península «per a calibrar la qualitat de la xarxa de radars distribuida per tot el territori.

Les muntanyes de Tous i Cullera els millors observadors

«De ni es capten molt millor els llamps, de dia resulta molt més difícil i cal utilitzar la tècnica de la ràfaga» revela Rubio a Riberaexpress. A la comarca, la Muntanyeta d’Alzira era abans un magnífic lloc per captar les tempestes «però els pins s’han fet grans i dificulten prou la tasca». Per contra les muntanyes de Tous i especialment la muntanya de Cullera «és un magnífic observador meteorlògic per poder caçar-les».

Les dades recollides pels meteoròlegs en els últimes anys revelen que «la primavera va perdent terreny respecte a l’estiu» és a dir que l’epoca estiuenca comença abans que a mitjans del segle XX. Mentre a setembre les temperatures són «semblants», però «tendix a augmentar la pluviometria sobre tot al sud del Golfo de València».

Respecte al canvi climàtic, el meteoròleg alzieny considera que «el clima sempre canvia, però l’activitat humana està trastocant un sistema que de per sí tendix a tindre un equilibri inestable. I té clar que les temperatures s’han «incrementat a partir dels anys 90».

Sensació de xafogor pel vent calent i humit

La temperatura del mar exercix una enorme influència sobre les temperatures que es registren en comarques com la Ribera del Xúquer. La forta calor que els riberencs patixen  este estiu té molt a veure en que el Mediterrani abasta a hores d’ara «entre 28,5 i 29º», davant els 25 o 26 graus d’altres estius. Això provoca que la brisa marítima que abans refredava un tant la temperatura ara en canvi «patim un vent calent i humit que ens dona sensació de xafogor». Al Mar Menor han anunciat hui que la temperatura ha abastat el rècord de 31º.

Efecte manta

A més per les nits provoca nuvolositat «amb efecte manta» que no deixa escapar el calor «per radiació nocturna», mantenint temperatures pròximes als 25º quan «per a poder dormir en condicions no es deuen superar els 22º». Toni lamenta que este estiu «tingam entre 2 i 3 graus de temperatura per damunt les habituals».

Com a cas curiós ficava Toni el del passat dilluns quan es registrà a la comarca «una confluència de vents, entre el Llevant i el vent del Sud per la vesprada» que va fer pujar els termòmetres per la vesprada i la nit.

Toni Rubio, que també dirigix l’estació meteorològica de la Murta instal.lada per ell fa tres anys, advertix que la comarca de la Ribera es troba «en la zona més complicada o millor una de les mes complicades del planeta meteorològicament parlant». I és tan complicada perquè abasta una zona de transició entre «el Sahara, el desert més gran del món i una zona de clima oceànic de les mes plujoses de la nostra latitut, i a mes tot just a la vorera d’un mar tan calent que genera inestabilitat i per tant provoca una gran incertessa en les prediccions de tots els meteoròlegs», afegix l’especialista alzireny.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here