El «Mullat pel Xúquer ha exigit la recuperació dels espais fluvials en l’Assut d’Antella

0
929
Julià Álvaro ha estat entre els assistents
Julià Álvaro ha estat entre els assistents

Xuquer Viu manifest antella 1

Xuquer Viu bandera comportes antella

Xuquer viu Paco Sanz Graciela 1

Xuaquer viu mullat antella nadant xuquer viu antella mullat adelaida

xuquer viu antella nadant 1 Xuquer viu antella mullat julia Xuquer Viu antella mullat

Persones de tota la comarca reivindiquen uns rius vius i nets per 13é any consecutiu

Àlvaro: El Xúquer és molt millorable aigües avall d’Alzira

Cal obrir-lo a la gent perquè el puga gaudir i protegir

 

El proper divendres es celebrarà a Benimodo el tradicional Sopar i Festa de Xúquer Viu on es lliuraran els primes “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”

 

Aquest matí, ha tingut lloc a l’assut d’Antella, el 13é Dia de Bany en els Rius, una activitat que se celebra en diversos països europeus per a demanar la recuperació dels ecosistemes aquàtics.

Més d’un centenar d’assistents

Més d’un centenar de persones han participat en la celebració, entre els que figuraven el Secretari Autonòmic de Medi Ambient Julià Àlvaro, la diputada autonòmica i membre de Xúquer Viu, Graciela Ferrer, els alcaldes d’Antella, Emilia Ortiz, Alcàntera del Xúquer, Julio Garcia, i Càrcer, Pep Botella, així com distints regidors de municipis de la Ribera. Un grup de ciclistes, de “La Ribera amb Bici”, també han acudit a l’esdeveniment.

 Ampliació zones de bany i bosc de ribera 

El manifest –que adjuntem- ha sigut llegit per Joan Conejero d’Antella, en el que s’exigeix l’ampliació de les zones de bany en els rius, ja que tan sols es compta amb tres zones homologades en tot el territori valencià. Igualment s’ha demanat l’elaboració d’un pla de restauració del bosc de ribera per a que actue com a suport de l’ecosistema fluvial. En el manifest també s’ha mostrat la preocupació pels incendis forestals i el canvi climàtic, demanant, tant a l’administració estatal com a l’autonòmica que actuen abans de que siga tard.

Obrir el riu a la gent

En declaracions a Riberaexpress, Álvaro ha comentat que mentre la part alta del riu les aigües mantenen «una bona qualitat com aquesta d’Antella, aigües avall d’Alzira la seua situació és molt millorable». Per aixó considera que les distintes administracions «hem de coordinar-nos i ser capaços de protegir els afluents que desemboquen aigües en males condicions en el Xúquer». El secretari autonòmic ha critica la «poca sensibilitat» de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en tasques com la repoblació amb bosc de ribera i s’ha mostrat partidari de «treballar a llarg termini, no en una opció sinò amb moltes actuacions coordinades per tal d’obrir el riu a la gent per tal que puga gaudir-lo i protegir-lo».

 Poema d’Ibn Jafadja

A continuació, la veterana lluitadora de Xúquer Viu, Elvira Mondragón, ha llegit el poema “La bellesa del riu”, que el poeta alzirenc Ibn Jafadja va escriure fa 1.000 anys al costat de les aigües del Xúquer.

 

Després de la lectura del manifest arribà l’hora del Mulla’t i una bona part dels assistents han pres el bany en el riu, en una zona quasi paradisíaca, d’aigües netes i temperatura fresca però agradable, amb el doble objectiu lúdic i reivindicatiu. Després del bany, el matí ha finalitzat amb una “picadeta” al costat del naixement de la Sèquia Reial del Xúquer.

 Festa a Benimodo

Xúquer Viu celebrarà el proper divendres 14 de juliol, el tradicional Sopar i Festa de Xúquer Viu a la localitat de Benimodo. En el transcurs d’ella s’atorgarà el premi “Aigua Clara”, al membre destacat de Xúquer Viu, Manolo Morató, que ens va deixar el passat mes de novembre. Igualment, i per votació popular, s’elegira el guardó del “Tarquim Pudent”. L’actuació musical anirà a càrrec d’Óscar Briz amb “Totes les cançons del món”.

MANIFEST 13é MULLA’T PEL XÚQUER

Fa 50 anys, a la Ribera es nadava a tot el Xúquer, de Tous a Cullera. Hui en dia només es nada a la part alta del riu, als demés pobles per on passa el riu no es pot perquè s’han perdut els llocs on la gent solia banyar-se, o perquè l’aigua porta una càrrega de residus que no la fan atractiva per al bany. Amb aquest acte de hui reivindiquem que el Xúquer torne a ser apte per al bany fins a la mar i demanem als ajuntaments riberencs que condicionen un lloc on la gent puga gaudir d’ell, si encara no el tenen.

El PV només té 3 zones de bany d’interior, una a cada província. Una d’elles el “Gorgo de la Escalera” a Anna. Exigim a la Conselleria de Sanitat i a la de Medi Ambient que declaren més zones de bany en els rius per a que la gent puga gaudir d’ells i per a que es puga regular el seu ús per a que siga sostenible i mantindre una seguretat adequada. Per això tant la Generalitat com la Confederació, han d’ajudar als ajuntaments al manteniment d’aquestes zones, com aquesta d’Antella.

Al seu pas per la comarca el riu ha perdut el seu bosc de ribera en la major part del seu trajecte i ha sigut substituït generalment per una espècie invasora tan agressiva i combustible com la canya. Volem que la CHJ i la Conselleria elaboren un pla de restauració del bosc de ribera, i per a que actue com a suport de l’ecosistema fluvial. Així com que es donen facilitats als ajuntaments i associacions que vulguen escometre intervencions en aquest sentit.

Recentment hem assistit amb preocupació i tristesa a l’incendi del Parc de la Calderona. L’any passat els nostres paisatges de la Ribera i de la Costera es veieren greument afectats pels incendis de Carcaixent i de Bolbait. Sabem que s’ha incrementat el personal i recursos per a l’extinció i vigilància, però continuem fallant en la prevenció. Les administracions i els particulars han de posar-se les piles per acabar amb aquest càncer que tenim tots els estius.

Després d’una llarga sèrie d’anys escassos de pluges la mitjana dels quals no aplegava als 400 mm, este hivern ha sigut ric en pluges a la nostra zona i s’han recuperat els aqüífers, les fonts i els afluents del Xúquer. Així al pantà de Tous tinguem una bona reserva, al voltant d’uns 170 hm3, però les pluges han sigut més escasses per l’interior i el nivell d’Alarcon i Contreras està per baix dels anys anteriors.

Els efectes del canvi climàtic a la nostra zona són cada vegada més clars i preocupants, però la inacció general fa pensar que encara no ens preocupa. Hem tingut la primavera més càlida des de 1965 i a la península la manca de pluges està provocant danys greus per gran part dels territoris… Es per això que cal assumir, que de cara al futur previsible, el paper que tindran els rius i els aqüífers serà cada vegada més important, ja que són les dos principals fonts d’aigua dolça que disposem i per això mateix els hem de cuidar com si foren uns tresors molt delicats. Es necessari que mantinguem tant els uns com els altres en el millor estat de qualitat possible, que evitem la seua sobreexplotació i la seua contaminació per afrontar millor el futur, i caldrà que exigim a les administracions responsables que s’ho prenguen seriosament.

PER LA RECUPERACIÓ INTEGRAL DELS NOSTRES RIUS, AQÜÍFERS I ZONES HUMIDES!!

PER UN XÚQUER VIU!!

PER UNA NOVA CULTURA DE L’AIGUA!!

VISCA EL XÚQUER VIU!!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here