Javier Palau: «El sistema sanitari sols influix un 11% sobre la tasa de la mortalitat»

0
358
Hall de l'Hospital de la Ribera
Hall de l’Hospital de la Ribera
Javier Palau
Javier Palau
José Emilio Llopis
José Emilio Llopis

La Ribera té una esperança de vida prop de 2 anys inferior a la mitjana de la Comunitat

Influixen factor genètics, antropològics i culturals

També el consum de tabac i alcohol l’aigua i els accidents de tràfic

La influència del sistema sanitari sobre la tasa de mortalitat d’un departament de salut o comarca sols arriba a un 11% del gobal, que depén molt més (79%) d’altres factors com els genètics, antropològics i culturals segons el gerent del Departament de Salut de la Ribera Javier Palau.

El que l’esperança de vida dels habitants de la Ribera siga prop de 2 anys més baixa que a la mitjana autonòmica, respón a distints determinants; així Palau cita la gran quantitat de nitrats en l’aigüa potable durant decenis, a les deficients comunicacions que provoquen un major nombre d’accidents i també a l’elevat consum de tabac i d’alcohol. Els experts consideren que la Ribera del Xúquer, al igual que la resta de les comarques centrals, tenen una població «envellida» amb una baixa tasa de naiximents.

Càncer de pulmó

El càncer de pulmó, que afecta especialment als homes constribuix a que l’esperança de vida dels varons siga de 78 anys a la comarca front els 80 de mitjana, encara que les dones -83 anys a la Ribera- també viuen dos anys menys que la resta de la Comunitat.

Les bosses de pobressa en determinats barris d’algunes poblacions també té la seua incidència negativa tot i ser una comarca poc industrialitzada i on la dieta mediterrània ha estat present de forma majoritària en les taules de les famílies riberenques.

Invertir en Salut Pública

Segons el doctor José Emilio Llopis, director de l’àrea quirùrgica de l’Hospital d’Alzira, «els efectes de l’assistència sanitària no s’aprecien abans de 25 o 30 anys» i afegix que les diferències de mortalitat respecte a la resta de comarques centrals «són mínimes».

Mentre el director de Coordinació Assistencial Vicente Palop aposta perquè s’incremente la inversió en Salut Pública, el que milloraria la sanitat de forma global.»

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here